A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Útjára indult Bonchidán a Minority SafePack aláírásgyűjtési kampánya
MÁÉRT - 2017. május 20., szombat 11:59

Ünnepi hangulatban indították el pénteken este Bonchidán, a Bánffy kastély udvarán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányát. A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN Kolozsváron zajló kongresszusának keretében szervezett esemény több mint négyszáz, Európa minden tájáról érkezett vendég jelenlétében zajlott.
Kelemen Hunor szövetségi elnök két jó hír tolmácsolásával indította ünnepi beszédét: csütörtökön a FUEN-kongresszuson bírálták a hatóságokat, ezt követően Románia államelnöke kihirdette azt a törvényt, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az ötezer főt. Második jó hírként említette azt, miszerint nem kérdés, hogy összegyűl-e a Minority Safepack bejegyzéséhez szükséges egymillió aláírás. Meggyőződése, hogy a 60 millió polgár képes ezt elérni.
„Az egyik jellemvonásunk, hogy hisszük azt, hogy igazunk van, hogy hatvanmillió ember többet érdemel, mint amennyit kapott eddig. Hiszünk abban, hogy jót akarunk, hogy nem akarunk semmit elvenni senkitől, hogy hozzá akarunk tenni mindahhoz, ami megvalósult az elmúlt évtizedekben az Európai Unióban. Szolidárisak vagyunk, és ez hihetetlenül nagy erő” – fogalmazott beszédében az RMDSZ elnöke.
Szerinte sikerült bebizonyítani, hogy az őshonos kisebbségek képesek a szolidaritásra, csupán technikai kérdés az egymillió aláírás összegyűjtése. „Az igazi kihívás az, hogy partnereket szerezzünk, és fenntartsuk a lobbit, amit elindítottunk. Mert olyan partnerekre van szükségünk, akik képesek lesznek a döntéshozók véleményét úgy alakítani, hogy a célegyenesben az ellenzéki hangokat is le tudjuk győzni. Azokat, akik úgy gondolják, hogy kezdeményezésünk veszélyt jelenthet egyik vagy másik polgárra” – nyomatékosított Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke végezetül munkára ösztönzött mindenkit: „Dolgoznunk kell. Képesek vagyunk és leszünk erre, hiszen jót akarunk, és jól akarjuk. Párbeszéddel, az érvek erejével. Munkára fel!”
Hans Heinrich Hansen, a kezdeményező bizottság vezetője beszédét Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke idén április 4-én keltezett levelének felolvasásával kezdte – ebben a levélben értesítette az EB a kezdeményezőket a Minority SafePack bejegyzéséről. „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy megmaradjon az az optimizmusunk, amely idáig vezetett bennünket, és abban reménykedem, hogy minden szervezet mozgósítani fogja összes erőforrását, hogy elérhessük közös célunkat” – fogalmazott a FUEN korábbi elnöke. 
„Az erdélyi magyar közösség azt akarja, hogy otthon érezze magát Európában, még akkor is, ha a társadalom egy része nem tűri el a többnyelvűséget, azt a sokszínűséget, amit a kisebbségek jelentenek” – fejtette ki Vincze Loránt FUEN-elnök. Úgy fogalmazott: a bochidai kastély a legjobb példa arra, hogy lehet nagyot álmodni, hogy romokból is lehet újat és szépet építeni. „A kisebbségek gazdagabbá teszik Európát, ez lesz kampányunk jelmondata, és erről kell meggyőznünk a többségi társadalmat is. Ma kezdjük az aláírásgyűjtést, és annyira biztos vagyok abban, akár az előttem felszólalók, hogy sikerülni fog, és ennek eredményeként olyan európai törvény születik, amely megvéd minden kisebbséget ” – mondta a FUEN elnöke.
A FUEN dél-tiroli alelnöke, Daniel Alfreider az RMDSZ elnökéhez kapcsolódva munkára sarkallt mindenkit. Rámutatott: bár nem könnyű feladat az egymillió aláírás összegyűjtése, de a feladat most az, hogy mindenki saját hazájában meggyőzze az embereket arról, hogy szükség van az összefogásra. „A Minority SafePack nemcsak egy papír, nemcsak egy eszköz, hanem egy filozófia áll mögötte. És az aláírásainkkal az összefogás filozófiáját is továbbadjuk a fiataloknak, sőt teljes Európának” – erősítette meg.
Britta Testensen, az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) elnöke egy fenntartható kezdeményezésnek nevezte a Minority Safepacket, mert jövőbeli kezdeményezéseknek is példát mutathat, hogy érdemes próbálkozni. „Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy könnyű lesz összegyűjteni az egymillió aláírást. De higgyünk benne, hogy lehetséges, mert az. Mutassuk meg, hogy kisebbségiként hídépítők vagyunk, és építsünk hidakat egymás irányába, a különböző társadalmak irányába, a határokon át” – fogalmazta meg.
Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, az EU több tagállamában sikeresen rendezték a kisebbségek helyzetét, most pedig az RMDSZ-en és partnerein a sor, hogy meggyőzzék a román államot is arról, hogy a kisebbségek nem jelentenek veszélyt, mi több, gazdagítják az országot. Emlékeztetett: a Minority SafePack elfogadása érdekében a kisebbségek európai szintű összefogására van szükség: egy év alatt egymillió aláírásnak kell összegyűlnie legalább hét EU-s tagállamból. A RMDSZ 250.000 aláírás összegyűjtését vállalta.
A jelképes aláírásokat egy óriási Európa-térképre helyezték el, ezzel is jelezve: a FUEN minden európaira számít az aláírásgyűjtési kampány során, hiszen legalább egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az EU legalább hét tagállamából ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen, és megkezdődhessen az őshonos kisebbségek uniós védelmét garantáló jogalkotási folyamat. Elsőként a kezdeményező bizottság tagjai látták el kézjegyükkel a térképet, a majd FUEN elnöksége, a romániai tagszerveztek, illetve a kongresszuson résztvevő mintegy 50 kisebbségi szervezet képviselői írták alá a petíciót.
A Minority SafePack uniós szintű, összehangolt aláírásgyűjtési kampánya szeptemberben indul el.
A FUEN az európai őshonos nemzetiségek legnagyobb ernyőszervezete, amely 100 millió kisebbséghez tartozó európai polgárt képvisel. A 62. FUEN Kongresszus május 17-21. között zajlik Kolozsváron, a Grand Hotel Napocában, 50 tagszervezet képviselői, összesen több mint 300 küldött és meghívott, több mint 50 újságíró jelenlétében. A kongresszus házigazdája a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA