A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Újra Laczikó Enikő az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője
MÁÉRT - 2017. május 30., kedd 19:56

Az RMDSZ által javasolt Laczikó Enikőt nevezte ki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) élére Sorin Grindeanu miniszterelnök. Laczikó Enikő 2015 októberéig vezette a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó hivatalt, jogászként, a magyar ügy és a kisebbségi jogsérelmek jó ismerőjeként mindig rátermettségéről tett tanúbizonyságot.
Románia legnagyobb őshonos kisebbségének képviselőjeként a hivatalt akkor is RMDSZ-es politikus vezette, amikor kormányon vagy éppen ellenzékben volt a Szövetség. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök ezt az elvet teljesen természetesnek tartja, hiszen úgy véli: a Szövetség a kisebbségi kérdés zászlósaként a legerősebb hangon tudja artikulálni a jogsérelmeket, közel hét százalékos, arányos képviseletével lehetősége van arra, hogy beleszóljon a döntések alakításába, hogy a többi elismert romániai kisebbségi közösség ügyét is előre mozdítsa.
Az ügyvezető elnök rámutatott: bár Laczikó Enikő kinevezésével Romániában nem oldódik meg a kisebbségi kérdés, a Szövetség azt a feladatot szánja neki, hogy a végrehajtói hatalom szintjén is felhívja a figyelmet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak korlátozására. „Nekünk, Szövetségként továbbra is az a feladatunk, hogy fejlesszük, hogy tökéletesítsük a nemzeti kisebbségek védelmének rendszerét. Ezt demokratikus eszközökkel, konstruktív párbeszéddel akarjuk elérni. Az önkormányzatokban, a parlamentben, de a kisebbségi államtitkár révén is hangot kell adnunk a román diplomácia ferdítéseinek. Hangosan kell mondanunk: Románia nem modellértékű, ami a kisebbségi jogok betartását illeti” – összegzett Porcsalmi Bálint.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA