A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Trianon gyászos napjára emlékeztek Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2017. június 4., vasárnap 23:37

A Pázmaneum Társulás hagyományos megemlékezésére került sor június 4-én, Trianon gyásznapján Dunaszerdahelyen a Trianon emlékfánál.
A rendezvényhez csatlakozott A Magyar Megmaradásért Polgári Társulás is. A borús, esős idő ellenére közel százan gyűltek össze a megemlékezésre. A megjelenteket Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke köszöntötte, köztük a város polgármesterét is. Elsőként a Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkórusa és László Enikő 9. osztályos tanuló lépett fel Zöld Ágnes vezetésével. Horváth Balázs, Vámbéry Ármin Gimnázium diákja Móra László : Angyal szállt az égre c. versét szavalta el.
Karaffa Attila osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel Trianon kapcsán. A történelmi események után kitért arra is, hogy mit tehetünk 97 évvel a békediktátum után szülőföldünkön. Szólt Arról is, hogy Esterházy János példájából merítve bátornak kell lennünk és a magyar oktatást, nemzetünk iránti hűséget kell előtérbe helyeznünk.

„Gyásznap, nemzeti tragédia, országcsonkítás, szétszabdalás, igazságtalanság, békediktátum az összes jelző egy gyászos történelmi eseményre utal. 97 évvel ezelőtt június 4-én keresztre feszítették Magyarországot Trianonban. Megcsonkítva, igazságtalan békediktátumot rákényszerítve bántak el a keresztény Európa védelmezőjével. Csodálatos magyar nyelvünk a maga nagyszerűségével fogalmaz: békediktátum. Milyen béke lehet az, amelyet rákényszerítenek a másikra? Csakis olyan, amit félelemből diktálnak a győztesek...
Ma Pünkösd ünnepét is üljük. A pünkösdi és a trianoni harangszó egyaránt azért szól, hogy soha ne feledjük: Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, Mi egy vérből valók vagyunk!
Itt áll a felvidéki magyarság egyik szimbóluma a DAC stadion. Mekkora erő lakozik benne, gondoljunk csak bele a Nélküled vagy a Himnusz eléneklésébe, amikor több ezer torokból szól nemzeti imánk. Becsüljük meg értékeinket és legyünk büszkék rájuk!” - fogalmazott Karaffa Attila.

Kiripolszky Péter, felvidéki rockénekes két dallal kápráztatta el a jelenlevőket.
Végül, a hagyományokhoz híven, a Trianon emlékfánál gyertyagyújtásra került sor és a jelenlevők elénekelték a Magyar- és a Székely Himnuszt.

3 csatolt kép
Trianon emlékfaKaraffa Attila és a gyerekkórusMegemlékezők
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA