A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar ifjúsági nap Dárdán
MÁÉRT - 2017. július 7., péntek 14:14

A HMDK dárdai egyesülete szombaton magyar ifjúsági napot tartott, melynek keretében kispályás focitornát rendeztek, a győztes a hazai csapat lett.
 
A HMDK dárdai alapszervezete négy évvel ezelőtt alakult újjá. Székhelyük az egykori dárdai középiskola épületében van, ahol gyűléseiket és összejöveteleiket tartják.
Az egyesület legfőbb rendezvénye a kispályás focitorna, melyet megalakulásukkor élesztettek újjá.
Az idei tornára szombaton került sor, melyet magyar ifjúsági sportnapként hirdetett meg a dárdai szervezet. A helybéli labdarúgó-egyesület pályáján egy-egy dárdai, kopácsi, várdaróci és szentlászlói csapat futballozott, Laskóról két csapat érkezett, a Laskói Ifjúsági Egyesület külön nevezett.
Az első helyezett a dárdaiak csapata lett, másodikak a szentlászlóiak, a „bronzérmet” pedig a Laskói Ifjúsági Egyesület csapata vitte el.
A focitornát megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Anto Vukoje, a Dárdai járás elöljárója is.  
- Nálunk a sport az, ami leginkább összehozza az embereket. A focitornát minden évben a dárdai búcsú után egy héttel rendezzük meg. A résztvevő csapatok általában visszajáró vendégek, ez a kör jövőre egy magyarországi csapattal is bővülni fog – mondta el lapunknak Dobi István, a dárdai egyesület elnöke.
Azt is megtudtuk tőle, legközelebb augusztus 20-án szerveznek programot a Szent István-nap alkalmából, az év végén pedig egy táncszemlét tartanának, melyre a HMDK csoportjait hívnák fellépni.
A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA