A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A fiumei cápa bemutatója Fiumében
MÁÉRT - 2017. július 7., péntek 14:14

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében nemrég Benedek Szabolcs magyarországi írót köszöntötték, aki A fiumei cápa című regényét mutatta be. Egy másik irodalmi program keretében a régió monarchia korabeli íróiról hallhatott előadást a helyi közönség, ezenkívül a közelmúltban rendezték meg a már hagyományos festészeti alkotótábort is.  
 
Mozgalmasak a kora nyári napok Rijekában, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete háza táján.
Az egyesület június 20-án Benedek Szabolcs írót látta vendégül Magyarországról. A József Attila-díjas író legújabb regényét, A fiumei cápát mutatta be a résztvevőknek.
A történet az első világháború előtt játszódik, amikor egy magyar újságíró az akkor Magyarországhoz tartozó soknemzetiségű kikötővárosba utazik, hogy leleplező riportot írjon a fővárosi lapokban bulvártémaként felbukkanó fiumei cápa mibenlétéről.
A regényből Pataki Angéla olvasott fel, az egyesület új tagja Labinból, aki szépirodalmi fordítással foglalkozik, és megígérte, hogy horvát nyelvre is átülteti a művet.
Viola Évától, az egyesület elnök asszonyától megtudtuk, nemrég dr. Kiss Csaba, a varsói egyetem előadója is Rijekában járt. A professzor a városi könyvtárban tartott előadást azokról a magyar írókról, akik a Tengermelléki-fennsíki megyében munkálkodtak az Osztrák-Magyar Monarchia idején.
Nemrég rendezték meg a már hagyományos kisebbségi festészeti alkotótábort is, melynek témája Rijeka-Fiume város volt. A munkában 22 személy vett részt, köztük a rijekai ruszin, ukrán, bosnyák, szlovén, szerb, albán, és természetesen a magyar kisebbség képviselői is. Az elkészült munkákból a rendezvény harmadik napján kiállítást rendeztek. A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Tengermelléki-fennsíki megye támogatták.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA