A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Magyar főpásztorért imádkozunk Komáromban
Külhoni civil szervezetek - 2018. április 22., vasárnap 05:03

A Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Komáromi Római Katolikus Plébánia szervezésében, Jópásztor vasárnapján, április 22-én kerül sor a XXIX. Komáromi Imanapra a Szent András Bazilikában.
Az Imanapon magyar főpásztorért valamint magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk a Prohászka-emlékév keretében. A szentmisén kerül sor a Szent András plébániatemplom “basilica minor” címének kihirdetésére. A fő cél ma sem változott, miszerint önálló jogkörrel megbízott magyar főpásztorért és magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkoznak a felvidéki magyar katolikusok.
14 órakor Engesztelő szentségimádással – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület jegyében kezdődik a program. Utána elmélkedést hallgathatnak a hívek Brenner János hitvalló életéről: “A magyar Tarzíciusz” címmel. Ezt követi a Nóna – délutáni imaóra a bazilikában. 15 órakor a Klapka téren át kerül sor majd a hagyományos Keresztútra Prohászka Ottokár gondolataival – születésének 160. évfordulójára emlékezve. Az ünnepi főpapi szentmisére a Szent András Bazilikában 16 órakor kerül sor, amelyet Mons. Orosch János nagyszombati érsek mutat be paptestvéreivel együtt.
A Komáromi Imanap programjának keretében Brenner János életéről is elmélkednek a résztvevők, s egyúttal Jó Pásztor Imakilencedet kezdenek, amelyet április 22-étől a boldoggá avatás napjáig naponta végeznek a különböző egyházközségekben. A hívek a szentmisét követően kézbe vehetik a Jópásztor Hírlevél legújabb számát, illetve emléklapot is kapnak majd.
Brenner József atya, a vértanú János atya testvére levélben üdvözölte az Imanap résztvevőit, lélekben ő is velük imádkozik és szeretettel hívja őket a boldoggá avatásra május 1-jére. A Brenner-zarándoklatra a Pázmaneum Társulás autóbuszt indít ?Dunaszerdahelyről Komáromon keresztül. ?
?A Jópásztor Imakilenced állomásai:
Április 22., vasárnap: Komárom
Április 23., hétfő:? Zsitvabesenyő?
Április 24.?,?kedd: Érsekújvár?
Április 25., szerda: Nagyölved?
Április 26., csütörtök: Nádszeg?
Április 27., péntek: Lég?
Április 28., szombat: Dunatőkés?
Április 29., vasárnap: Szőgyén
Április 30., hétfő: Pozsonyeperjes
 
Ugyancsak a Komáromi Imanapon kezdik meg a Pázmaneum hagyományos Felvidéki Imakilencedét, amelyet havonta tartanak egyes felvidéki egyházközségekben. A Felvidéki Imakilenced kővetkező állomása május 27-én Nagykéren lesz. Oda is szeretettel várják a papokat és a híveket!

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA