A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Divadlo Thália Színház
A NOSZTY FIÚ ESETE TÓTH MARIVAL
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2020. február 26., szerda 12:49

Mikszáth Kálmán – Gyarmati Kata
A NOSZTY FIÚ ESETE TÓTH MARIVAL

csavaros ésszel kifundált szerelmi kaland
 
Szereplők
 
Tóth Mari – Rab Henrietta  
Tóth Mihály – Bocsárszky Attila
Tóth Krisztína – Varga Lívia
Noszty Feri – Nádasdi Péter
Noszty Pál – Pólos Árpád
Noszty Vilma – Szabadi Emőke
Máli – Varga Anikó m.v./a.h.
Kopereczky – Illés Oszkár
Kopereczky Ágnes – Kövesdi Szabó Mária m.v./a.h.
Mutnyánszky Marcella – Nagy Kornélia
Velkovics Zsuzsánna – Latócky Katalin
Velkovics Róza – Dégner Lilla
Velkovics György – Richtárcsik Mihály m.v./a.h.
Bubenyik, Kozsehuba – Madarász Máté
Malinka, Stromm ezredes – Rubóczki MárkóDíszlet : Ondraschek Péter m.v./a.h.
Jelmez : Őry Katalin m.v./a.h.
Zenei vezető : Látó Richárd m.v./a.h.
Koreográfia : Gyenes Ildikó m.v./a.h.
Light design: Majoros Róbert m.v./a.h.
Dramaturg : Gyarmati Kata m.v./a.h.
Rendezőasszisztens : Széles Aranka
 
Rendező : László Sándor m.v./a.h.
 
Bemutató 
2020. 02. 20.

Na, már megint egy lagymatag szerelmi történet – sóhajthat fel a mindenkori néző. Ez nem is furcsa, hiszen ez a mű annak idején olyan merészen gondolkodott saját korának társadalmi problémáiról, és tarthatatlan állapotairól, hogy nem is maradhatott meg másként
az emlékezetben, mint egy keserédes szerelmi történet, amelyben a hozományvadász, csinos magyar dzsentri meghódítja az Amerikából családjával hazatérő, gyönyörű milliomos lányt. Mindez így is van. Csakhogy közben felmerül számtalan erkölcsi, etikai, gazdasági, érzelmi kérdés. Igen, szerelmi történet, de egy kicsit sem lagymatag, mert ebben a műben az a happy end, hogy nincs happy end.
Az egész intrikára épülő hazugság kolosszusban van valami félelmetesen pókszerű, egy egész apparátus szerveződik, ténykedik, szövi a hálóját annak érdekében, hogy célt érjenek. Szimbólum a pókság, annak a szimbóluma, hogy kibogozhatatlan védőhálóval veszünk körbe, szövünk be egy tarthatatlan értékrendet, nem számolván a közben „hulló” áldozatokkal, makacsul ragaszkodván saját magunk érdekeihez.
Mikszáth művében mindenkiről pontosan kiderül, hogy milyen. És akármennyire is
a szerelemről szól, és a sok bonyodalom kapcsán talán még szurkolunk is a szerelmeseknek, és szimpatizálunk a dzsentriséggel, a leleményességgel, az úrisággal, az úriságból fakadó nagyvonalúsággal, egyszerűen nem lehet boldog végkifejlete.
Mert ahol ez a darab véget ér, valahol ott kezdődik a női önbecsülés.


Bérletes előadások
2020.02.19. – Nyilvános főpróba / 19:00
2020.02.20. – Kazinczy bérlet / 19:00
2020.02.23. – Egressy bérlet / 15:00
2020.02.26. – Szepsi Cs.M. bérlet / 10:00
2020.02.27. – Bercsényi bérlet / 19:00
2020.02.28. – Rákóczi bérlet / 10:00
2020.03.05. – Márai bérlet / 19:00
2020.03.10. – Madách bérlet / 19:00
2020.03.20. – Mikszáth bérlet / 19:00
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA