A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: tovább fejlesztjük az egészségügyi intézményeket és támogatjuk a közösségünk számára fontos nagyberuházásokat
MÁÉRT - 2021. február 25., csütörtök 14:19

„A 2021-es költségvetés kidolgozásakor az RMDSZ prioritása az volt, hogy a száz százalékban helyben maradt személyi jövedelemadó elosztásakor megerősítsük a helyi és megyei önkormányzatokat, és bevezessük az állami finanszírozását a helyi, megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményeknek. A Szövetség ugyanakkor kiemelten fontosnak tartotta tovább fejleszteni az egészségügyi intézményeket és támogatni a magyar közösség számára fontos nagyberuházásokat” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. A miniszterelnök-helyettes annak kapcsán nyilatkozott, hogy a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a napokban véleményezik a költségvetés-tervezetet.
A száz százalékban helyben maradt személyi jövedelemadó a következőképpen oszlik el 2021-ben:
- 15 százalék jut a megyei tanácsok költségvetésébe;
- 63 százalék a községi, városi, municípiumi önkormányzatok költségvetésébe, amelynek területén fizetik be a jövedelemadót;
- 6 százalékot a megyei tanácsok osztanak tovább határozattal a községi, városi, municípiumi önkormányzatoknak;
- 14 százalék a községek, városok, municípiumok, megyei tanácsok költségvetésének kiegyensúlyozására megy;
- továbbá korábban nem létezett alapot hozott létre a Szövetség a helyi alárendeltségbe tartozó színházak és operák finanszírozására, amely a helyben maradt jövedelemadó 2 százalékát jelenti.
Kelemen Hunor rámutatott arra is, hogy a járvány és az ezzel járó gazdasági válság következményei nehéz és bonyolult feladat elé állították az országokat szerte a nagyvilágban. A térségben nagyjából mindenkinek szembesülni kellett azzal, hogy a 2020-as év 9-10 százalékos költségvetési hiányát 2021-re vissza kell faragni 6-7 százalékra. „Románia 10 százalékról indult és 7,1 százalékra állította be a deficitet, ami szükséges lépés ahhoz, hogy hosszú távon ne adósodjon el az ország, az eddigi túlköltekezést pedig ne kelljen adósság formájában törleszteniük a következő nemzedékeknek. A hiány csökkentése azonban önmagában nem elég, mert közben el kell érni azt is, hogy ismét növekedjen a gazdaság” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes. A költségvetés tervezete éppen ezért támogatja a nagyberuházásokat, megvéd és teremt munkahelyeket, javítani fog a közösségek életminőségén, és csökkenteni fogja a különböző fejlettségi szintű területek, közigazgatási régiók közötti kiegyensúlyozatlanságokat.
Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartotta a költségvetés tervezetében a magyarlakta települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar önkormányzatok projektjeinek finanszírozását. A pontszerűen elfogadott beruházásokra szánt finanszírozások a következők, ugyanakkor további magyarok lakta megyék projektjei is finanszírozásban részesülnek a szaktárcák programjaiból (pl. CNI – Országos Beruházási Társaság, PNDL – Országos Településfejlesztési Program):
- Csíkszeredai megyei sürgősségi kórház:12,2 millió lej,
- Szentegyházi egészségügyi központ: 1,2 millió lej,
- Székelyudvarhelyi városi kórház: 3 millió lej,
- Gyergyószentmiklósi városi kórház: 6,45 millió lej,
- Szatmár megyei sürgősségi kórház: 18 millió lej,
- Szilágy megyei sürgősségi kórház: 7 millió lej,
- Dési városi kórház: 2,85 millió lej,
- Sepsiszentgyörgyi ipari park infrastrukturális fejlesztése: 8 millió lej,
- Sepsiszentgyörgyi egészségügyi komplexum kialakítására és a Kovászna Megyei Tanácshoz tartozó intézmények működéséhez szükséges infrastruktúrára: 11,3 millió lej,
- Sepsiszentgyörgyi sportiskola stadionjának építésére: 1,75 millió lej,
- Marosvásárhelyi repülőtér munkálataira és berendezések finanszírozására: 10 millió lej,
- GAL Bihor-ba csoportosult (Bihar Megyei Helyi Akciócsoport Magyarország Határa Mentén) önkormányzatok helyi fejlesztési projektjeinek a finanszírozására: 12 millió lej,
- Bihar megyei észak-nyugati ADI víz- és szennyvízprojektjeinek finanszírozására: 8 millió lej.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA