A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Tánczos Barna: a környezettudatosságot erősíti a minisztérium Zöld Péntek programja
MÁÉRT - 2021. március 10., szerda 16:51

Indul a Zöld Péntek program, amely a környezettudatosabb közlekedést szorgalmazza – ismertette szerdai, március 10-i sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.
A Zöld Péntek kampánnyal a környezetvédelmi minisztérium a társadalom környezettudatosságát erősítené. A program egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként közlekedjenek biciklivel, elektromos rollerrel, gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel.
Tánczos Barna elmondta: elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki. Az állampolgátok környezettudatosságát erősíti a minisztérium Zöld Péntek programja. A közintézmények vezetősége is felvállalja ezt a környezettudatos szemléletmódot, többek közt az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a romániai nagyvárosok helyi önkormányzatai is csatlakoznak a kampányhoz.
Ha közlekedésről van szó, a legtöbben a gyors és kényelmes megoldást választják anélkül, hogy belegondolnának abba, hogy milyen hatással van ez a környezetünkre. A közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik. Egy ember átlagosan több mint 7000 kg szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija gázpedáljának megnyomásával.
Ennek a jelenségnek a káros hatásait kívánja a program kordában tartani, jó eséllyel pedig csökkenteni a ZÖLD PÉNTEK! MA MONDJ NEMET AZ AUTÓDNAK!  felhívással. 
A kampány első intézkedéseinek köszönhetően – várhatóan minden romániai közintézményben – négyből legalább egy alkalmazott Zöld Péntekeken autó helyett más közlekedési eszközt választ. A program intézkedéscsomagjába tartozik továbbá biciklitartók és elektromos autók töltőállomásának elhelyezése a közintézményeknél, a közintézmények elektromos autóhasználata, a tömegközlekedés ingyenessé tétele országszerte Zöld Péntekeken, valamint a tömegközlekedés elektromosítása.
Online bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, ezt jelezheti is azzal, hogy a közösségi médiában a profilképén feltünteti a program üzenetét tartalmazó képkeretet. A kampányhoz csatlakozó személyek és a megtett kilométerek számából ki lehet majd számolni a szénlábnyom csökkenésének mértékét, ugyanakkor a mozgósítás mértékétől függően a PM10 és PM2.5 részecskék, azaz a szálló por csökkenése is mérhető lesz.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA