A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A közösségi közlekedés javítása a cél
MÁÉRT - 2021. március 12., péntek 13:55

A Bellyei járás egyik égető problémája, hogy a járás és Eszék között nem megfelelő a buszösszeköttetés. Erre a legjobb megoldás lenne, ha az Eszéki Közlekedési Vállalat (GPP) buszai ismét közlekednének Bellye irányába. A Hozzuk lendületbe a Bellyei járást (Pokrenimo općinu Bilje) szloggenel fémjelzett független képviselői jelöltlista választási programjában ez a probléma prioritást élvez.
 
 
A Bellyei járás lakosainak túlnyomó része Eszék irányába gravitál, ennek ellenére a szükségesnél gyérebb a buszforgalom a két település között. A jelenlegi járási vezetés nyolc éve ígéri ennek megoldását, de úgy tűnik, eredménytelenül. Ezt a problémát kívánja orvosolni Munk Erik elöljárójelölt és csapata. A megoldás kézenfekvő, hiszen annak idején a GPP buszai Bellyéig jártak, ezzel biztosítva a polgárok közlekedését az említett reláción, ezért ezt az egykor jól bevált gyakorlatot szeretnék visszaállítani.
- Bellye és Eszék között jelenleg a szükségesnél jóval ritkábban járnak a buszok, ami megnehezíti az ingázók mindennapjait. Csapatommal jól ismerjük ezt a problémát, amit minél előbb orvosolni is szeretnénk. Az ügy megoldásának érdekében már több egyeztetést is lebonyolítottunk. Annak érdekében, hogy a szóban forgó vonalak kihasználtsága minél nagyobb legyen, Matija Balog kollégámmal egyeztettünk a Dárdai járás vezetésével, hogy a járatok Dárdáig közlekedjenek. Anto Vukoje elöljáró nagyon örült a kezdeményezésnek, és biztosított minket a támogatásáról - mondta Munk Erik elöljárójelölt, aki hozzátette, fontosnak tartja, hogy az efféle ügyekben a szomszédos járások közösen lépjenek fel, hiszen azonos az érdekük. Valamint elmondta azt is, hogy megoldást találnak arra is, hogy a járás többi települését napi 3-4 járattal összekössék Bellyével.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA