A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szótárakkal segítik az anyanyelvtanulást a szórványközösségben
MÁÉRT - 2021. március 19., péntek 08:35

A Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat szótárakat adományozott az anyanyelvápolásban részt vevő diákoknak, hogy ezzel is segítse fejlődésüket a magyar nyelv tanulása terén.
 
 
Belovár-Bilogora megyében a Nagypiszanicai Általános Iskola, a daruvári Jan Amos Komenský Cseh Általános Iskola, a Grubišno Polje-i Ivan Nepomuk Jemeršić Általános Iskola, valamint a belovári IV. Általános Iskola falai között részesülnek a diákok az ún. C modell szerinti magyar oktatásban.
Ebben a régióban, ahol a magyar már szinte idegen nyelvnek számít, nagy szükség van a szórványközösség vezetőinek felelősségteljes munkájára az identitás megőrzése terén. 
A Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat szótárakat adományozott az anyanyelvápolásban részt vevő diákoknak. Az önkormányzat képviselői néhány diáknak személyesen adták át a szótárakat, akciójuk célja, hogy megkönnyítsék a fiatalok számára a magyar nyelv elsajátítását. Belovár-Bilogora megyében él az egyik legnagyobb horvátországi magyar szórványközösség, ahol több magyar kultúregyesület is működik, a régió magyar kisebbségi önkormányzata pedig felelősséggel viseltetik a közösség tagjai iránt

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA