A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A fejlesztési minisztérium bemutatta az új bölcsődeépületek látványtervét
MÁÉRT - 2021. március 23., kedd 15:27

Az RMDSZ kezdeményezésére 370 millió eurót különített el a kormány, az országos helyrea´lli´ta´si tervre szánt összegből, bölcsődék építésére – jelentette be mai, bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.
Cseke Attila hangsúlyozta: „Az RMDSZ számára a családok támogatása prioritás. Bátorítani akarjuk a gyermekvállalást, és segíteni akarjuk a fiatal anyákat abban, hogy visszatérjenek dolgozni a gyermeknevelési szabadság lejárta után. Ehhez új bölcsődékre van szükség, hiszen jelenleg, a kisgyermekek 4 százalékának sincs helye a meglévőkben”.  
A szaktárcavezető elmondta: három, különböző méretű építmény típust tervez a fejlesztési minisztérium, ezek épülhetnek fel minden olyan településen, az önkormányzat kérésére, ahol a szükségességük indokolt. A kisebb, 40-50 gyermek befogadására alkalmas 1.000 négyzetméteres épület körül legalább 500 négyzetméternyi szabadtéri játszótér lesz. A nagyobb, 100-110 gyermek számára épülő bölcsőde 1800 négyzetméteres lesz, a ma bemutatott látványterv pedig a közepes méretű, 60-70 gyermek befogadásra alkalmas bölcsődék kicsinyített mása.
Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, az épületek energiahatékonyak, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval, amelyekben megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőpumpákból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére.
Mint ismeretes, a szaktárca korábban kilátásba helyezte a bölcsődék építését szabályozó, 1997-ben elfogadott, elavult törvényes előírások módosítását. „Korszerű törvénykezés mellett fogunk bölcsődéket építeni, megoldjuk azok finanszírozását, és az ott dolgozó személyzet szakképzését is kilátásba helyezte a kormány” – nyilatkozta Cseke Attila, majd hozzátette, az RMDSZ a parlament elő terjesztette és elfogadtatta a fejkvótás bölcsődefinanszírozási tervét.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA