A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A gazdakör újabb építőanyag-adományt szállított Petrinjába
MÁÉRT - 2021. április 9., péntek 09:14

A HMDK Gazdaköre, az elsők között reagálva a tavaly decemberi földrengésre, gyűjtést szervezett a károsultak megsegítésére. A jelentős pénzadományból az érintettek igényei szerint ismét építőanyagot vásárolt, melyet elszállított a katasztrófa sújtotta térségbe. 
A tavaly decemberi földrengést követően példás összefogásnak lehettünk tanúi. Humanitárius szervezetek, egyházak és magyar egyesületeink is eljuttatták adományaikat a rászorulóknak Petrinja városába.
A HMDK Gazdaköre is szervezett jótékonysági akciót, melyben több mint nyolcvanan – a szervezet tagjai és szimpatizánsai – vettek részt, aminek köszönhetően több mint 20 ezer kúna gyűlt össze a Sziszek-Monoszló megyei károsultak megsegítésére.
Egy petrinjai család Karancson volt elszállásolva, akikkel gazdaszervezetünk képviselői felvették a kapcsolatot, így igényeik szerint vásároltak az összegyűlt pénzösszegből olyan eszközöket, amelyekre a rászorulóknak leginkább szükségük volt; első körben melegítőket és fóliát, hogy elviselhetőbbé tegyék a ház nélkül maradt, lakókonténerekbe jutott emberek számára a téli hideget, majd építőanyagot szállítottak az érintett területekre, a transzportot a karancsi Szabó gazdaság vállalta.
A Gazdakör akciója folytatódott, múlt szerdán ismét építőanyaggal segítették a földrengéskárosultakat. Péter Valentinától, a szervezet falugazdászától megtudtuk, blokkokat, cementet és egyéb eszközöket juttattak el a katasztrófaövezetbe, melyet Zdenko Velić petrinjai tűzoltó vett át, hogy az eszközöket tovább ossza azoknak, akiknek leginkább szükségük van rá. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA