A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
HMDK-közgyűlés Kiskőszegen
MÁÉRT - 2021. április 9., péntek 09:14

Március 30-án került sor a HMDK kiskőszegi alapszervezetének rendes évi közgyűlésére.
 
 
A kultúrotthonban rendezett közgyűlésen a járványhelyzetre való tekintettel csupán az egyesület elnöksége és tagsága vett részt, vendégeket nem hívtak. Az ülésen Virág Tibor és Sipos Sándor, az egyesület elnöke és alelnöke számolt be a szervezet pénzügyeiről és programjairól a tavalyi, illetve az idei évre vonatkozóan.
Sipos Krisztina, az egyesület titkára lapunknak nyilatkozva elmondta, sajnos több rendezvényüket, programjukat is le kellett mondaniuk 2020-ban a koronajárvány miatt.
- Elmaradt a 20. jubileumi falunapunk, és a karácsonyi évzárónkat sem sikerült a szokásos módon megtartanunk. Örülünk annak, hogy a szüreti fesztivált viszont megrendezhettük, még ha korlátozott formában is, illetve hogy év végén ajándékot oszthattunk a gyerekeknek. A zágrábi Kisebbségi Tanácsnál elnyert támogatás egy részér programok híján székhelyfejlesztésre költhettük. Ezzel a lehetőséggel élve számos újítást, fejlesztést valósítottunk meg székházunkban: tévét, szekrényeket és légkondicionáló berendezést vásároltunk, korszerűsítettük a fűtést és az áramhálózatot, ezenkívül vettünk két pavilont is, melyeknek a rendezvények alkalmával vesszük majd hasznát, így tehát mondhatom, hogy hasznosan költekeztünk. A magyarországi Bethlen- és Csoóri-alapok a járványhelyzet miatt meghosszabbították támogatásuk felhasználási határidejét, ami ugyancsak jól jön – nyilatkozta lapunknak az egyesület titkára. Kiskőszegi alapszervezetünk tánccsoportjai tavaly is működtek – folytatja –, fellépni viszont csak öt alkalommal volt lehetőségük.
Ami az idei terveiket illeti, május 14-16-ai hétvégére tűzték ki a kiskőszegi falunapok időpontját, remélik, lesz lehetőségük megrendezni az eseményt. Ebben a programban a hagyományoknak megfelelően kultúrműsor és halfőzőverseny szerepel majd. Tervezik továbbá az idei szüreti fesztivált és a karácsonyi évzárót is, bíznak benne, hogy a koronajárvány nem akadályozza meg őket ebben.
Mivel arra nincs lehetőség egyelőre, hogy magyarországi koreográfusuk Kiskőszegre látogasson, ezért ezt a hiányt műszaki segítséggel oldanák meg. Krisztina a beszámolók ismertetésén kívül lapunknak elmondta, statútum-módosítás is esedékes a kiskőszegi HMDK-alapszervezetnél, elnökségük létszámát tizenháromról tizenegy főre csökkentenék.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA