A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Jó, ha tisztában van a dolgokkal az erdélyi választópolgár
MÁÉRT - 2021. április 14., szerda 19:38

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyik legnagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító demokrácia-központjában, a marosvásárhelyi irodában tartott sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.
Az elmúlt negyedév tevékenységének értékelése kapcsán a szervezet vezetője elmondta: megfigyelhető, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett az érdeklődés a könnyített honosítási eljárás iránt, ami azért is jó hír, mert ugyan több százezren igényelték már Erdélyben a magyar állampolgárságot, még mindig jelentős a „tartalék”, vagyis szép számmal vannak olyanok, akik az elmúlt évek során még nem éltek a könnyített honosodás lehetőségével. „Amint azt már korábban is jeleztük, az EMNT-s demokrácia-központok munkatársai Erdély-szerte prioritásként kezelik a honosítási feladatokat, s – a járványhelyzet lehetőségeihez mérten – terepen is felkeresik mindazokat, akik eddig még nem igényelték a magyar állampolgárságot, de élni szeretnének ezzel a lehetőséggel” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke a szervezet sajtóirodája szerint.
Sándor Krisztina rámutatott: a már magyar állampolgárságot szerzett erdélyieknek (vagy bizonyos esetekben azok hozzátartozóinak) jelezniük kell a magyarországi hatóságok irányába, ha születés, elhalálozás, házasságkötés vagy válás következik be a családi életükben. Az ezekkel kapcsolatos anyakönyvezési feladatokban és az adatfrissítésben, valamint a babakötvény és az anyasági támogatás igénylésében is az ügyfelek rendelkezésére állnak az EMNT demokrácia-központjainak munkatársai.
Az EMNT ügyvezető elnöke felhívta a figyelmet: mindazok, akik még nem igényelték a magyar állampolgárságot, de részt kívánnak venni a jövő évi magyarországi országgyűlési választáson, legkésőbb idén őszig kell éljenek a könnyített honosítási eljárás nyújtotta lehetőséggel, hiszen még mindig jónéhány hónapba telik az állampolgársági kérelmek elbírálása. „Ugyanígy fontos, hogy ha valakinél adatmódosulás történt (például lakcímváltozás), frissítse adatait a választói névjegyzékben. Munkatársaink ebben is készségesen segítenek” – mondta Sándor Krisztina.
A sajtótájékoztató végén az EMNT ügyvezető elnöke emlékeztetett: változatlanul érvényes a Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű akciójuk korábbi felhívása, vagyis továbbra is várják a kereskedelemben tapasztalható kétnyelvűséggel kapcsolatos jó és rossz példákat megörökítő fotókat, amelyeket közzétesznek a kezdeményezés Facebook-oldalán.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA