A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A honvédő háború ójankováci áldozataira emlékeztek
MÁÉRT - 2021. április 16., péntek 17:08

A honvédő háború sok katonai és civil áldozatot követelt a magyarlakta településeken is. Az ójankováci magyar közösség 29 évvel ezelőtt három tagját veszítette el. Szombaton, április 10-én haláluk évfordulóján először emlékeztek rájuk szervezett formában.
Ójankovác település legnagyobb tragédiája 1992 áprilisában történt, amikor is a megszálló erők elvitték kényszermunkára a falu nem szerb lakosait, köztük sok magyart is. Az elhurcolt embereket arra kényszerítették, hogy szántsanak fel egy aknamezőt, amely állítólag azelőtt már meg lett tisztítva a robbanószerektől. Az állítás nem bizonyult igaznak, egyikük ugyanis egy nagy pusztító erejű, tankelhárító aknára hajtott rá, ami felrobbant. A robbanás hat embert ölt meg, és további hatot súlyosan megsebesített. A halálos áldozatok közül hárman voltak magyarok: Újlakos Flórián, Kedves Ferenc és Tomonyi Antal.
Az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzata megalakulása után döntött arról, hogy a faluban álló háborús emlékműnél minden évben megemlékeznek erről a tragédiáról, tavaly ezt a járványhelyzet miatt nem tehették meg, így idén első alkalommal szervezett formában az évforduló napján, április 10-én lerótták tiszteletüket.
Az eseményen részt vett Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA