A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Egy jelölt van minden magyar elöljáróhelyettesi tisztségre!
MÁÉRT - 2021. május 7., péntek 09:03

Már gratulálhatunk Sipos Sándor, Varga Gábornak, Kelemen Dezsőnek és Cserepes Zoltánnak – a követező négy évben ők lesznek a Darázsi, a Bellyei, az Ernestinovói és a Tordincei járások magyar elöljáróhelyettesei.
A tavalyi parlamenti választás után a horvátországi magyarság újra bebizonyította, hogy képes saját ügyeit „házon belül” megbeszélni – ennek a pozitív következménye, hogy ezen a választáson sem kell egymással versenyeznie, hanem a valódi problémákkal tud most is foglalkozni, többek között azzal, hogy kik lesznek azok a személyek, akik a magyarság számára legfontosabb járásokat fogják vezetni.

Országosan négy magyar elöljárójelölt: Munk Erik, Horvát Krisztián, Silović Mihaela és Pali Fredi
Országosan nézve négy magyar indul az adott közigazgatási egység elöljárói tisztségéért. A Belovár-Bilogora megyei Nagypiszanicai járás eddigi elöljárója, Pali Fredi újra „ringbe száll” három pártjelölttel szemben, a kelet-szlavóniai Tordincei járásban pedig a három induló egyike Silović Mihaela független elöljárójelölt.
A drávaszögi járásokban további két magyar elöljárójelölt vállalta a megmérettetést az önkormányzat vezetői tisztségéért: Munk Erik a Bellyei járásban, akinek az ellenfele Željko Cickaj független jelölt, valamint Horvát Krisztián a Hercegszőlősi járásban, akinek két ellenfele lesz: Nikola Balaš független és Vedran Kramarić HDZ-jelölt.Listás jelöltek – soha ennyi magyar bejutó helyen!
Ami a megyei, városi és járási tanácsokat illeti, több mint 50 magyar jelölt van a legkülönbözőbb párt- és független listákon. A jó hír az, hogy szemben a négy évvel ezelőtti választási listákkal, a magyar nemzetiségű jelöltek jó, sőt előkelő helyeken vannak a jelölőlistákon, ami azzal magyarázható, hogy a magyar nemzetiségű választópolgárok szavazatai a pártok számára bizony rendkívül értékesek. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a magyar nemzeti közösség önbizalma az utóbbi években visszatért, nem kell politikai elemzőnek lennünk, és szerény véleményünk szerint jóval több magyar járási és városi magyar nemzetiségű képviselőnk lesz, mint a 2017-es választások után.
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA