A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Az EMNT segít a magyarországi védettségi igazolvány igénylésében
MÁÉRT - 2021. május 28., péntek 19:50

A Romániában vagy más külföldi országban koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok – így a könnyített honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett erdélyi magyarok is – igényelhetik a magyarországi védettségi igazolványt. Ennek kérelmezési feltételeiről számolt be Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke egy Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón.
Elhangzott: az elmúlt napokban sokan érdeklődtek az Erdély-szerte működő EMNT-s demokráciaközpontokban arról, milyen feltételekkel kérhetik a magyarországi védettségi igazolványt, mely számos magyarországi szolgáltatás (rendezvényeken való részvétel, vendéglátóhelyek látogatása stb.) igénybevételekor szükséges. Sándor Krisztina elmondta: az EMNT-irodák munkatársai abban az esetben tudnak segíteni az igazolvány kérelmezésében, ha az ügyfelek rendelkeznek magyarországi elektronikus személyi igazolvánnyal, valamint az ezen személyi igazolvány átvételekor kapott kódkártyával. Ezek birtokában bárki bizalommal fordulhat az EMNT munkatársaihoz, akik segítenek a szükséges (és egyébként meglehetősen bonyolult) kérvényezési feladatok elvégzésében. Az EMNT ügyvezető elnöke ugyanakkor hozzátette: akik nem rendelkeznek magyarországi személyi igazolvánnyal és/vagy a kódkártyával, azok a kolozsvári vagy a csíkszeredai főkonzulátusok valamelyikéhez kell forduljanak segítségért. „Jól látható, hogy azok az erdélyi magyar állampolgárok, akik korábban már kérvényezték a magyarországi személyi igazolványt, azok most előnyben részesülnek. Ez is jól mutatja, hogy magyar állampolgárokként fontos élnünk az állampolgárság intézménye által nyújtott lehetőségekkel, s nem szabad megfeledkeznünk kötelezettségeinkről sem, mint például az adatfrissítések elvégzése, melyekben szintén segítenek kollégáink” – mondta Sándor Krisztina.
A sajtótájékoztatón, melyen részt vett Kolcza István, az EMNT sepsiszéki szervezési igazgatója és Péter Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) Kovászna megyei elnöke is, elhangzott: a várpalotai Trianon Múzeum jóvoltából, valamint az EMNT és az RMPSZ koordinálásával nagyértékű ajándékcsomagokat juttatnak el 4500 idén érettségiző diákhoz. A kezdeményezés részeként, mely tavaly a járványhelyzet miatt meghiúsult, egy Kárpát-medencei útikönyvet, a trianoni események szereplőit és fontosabb momentumait bemutató kártyapaklit, névre szóló emléklapot, valamint egy olyan kódlapot is kapnak a végzősök, melynek aktiválásával – online formában – válik elérhetővé a Száz szívdobbanás című rövidfilm.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA