A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folytatódnak a fejlesztések Sepsén és Csúzán
MÁÉRT - 2021. június 4., péntek 14:30

Gőzerővel folynak a fejlesztések: Csúzán megújul a Kossuth-ház udvara, valamint a református templom, Sepsén pedig tovább szépül a helyi Magyarok Otthona.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett a helyi magyarság kulturális értékeinek megőrzésére, fejlesztésére. E téren folyamatosak az új beruházások, melyek közül most is több folyamatban van.
Sepse
A sepsei Magyarok Otthona messziről vonzza a tekintetet. Nem csoda, hiszen a falu egyik legimpozánsabb épületéről van szó. A több mint egy hektáron elterülő komplexum mellett nemrég egy parkoló kialakítására került sor, és az épülethez tartozó telken lévő halastó és annak környéke is megszépült.
- A sepsei Magyarok Otthonát az elmúlt években igyekeztünk folyamatosan szépíteni és egy olyan helyet kialakítani, ahol a falubeli emberek összegyűlhetnek. A fejlesztések sorában a következő lépcsőfok egy parkoló kialakítása volt, mivel a környékén gondot okozott a parkolás. Ezzel párhuzamosan pedig az épülethez tartozó halastavat is kitisztítottuk, ott ugyanis egy kirándulóhelyet szeretnénk kialakítani - mondta Prosszer-Horvatin Szanella, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnöke.
Csúza
Csúza legmagasabb pontján, a Kossuth Lajos utca 34. alatt található telken áll a Kossuth-ház. A 19. század végén épült ház környékén már egy ideje nagy a mozgás, hiszen megújul az udvara, és a kertjében egy új parkoló kialakítására is sor kerül.
-A Kossuth-ház a csúzai civil szervezetek otthona, ezért nagyon örülünk minden fejlesztésnek, amit meg tudunk valósítani a ház közvetlen környezetében. A mostani beruházás elsősorban a külső tereket érinti, hiszen a parkolót és az udvart fejlesztjük, de sok egyéb tervünk is van még, hiszen az épületre is ráfér már a tatarozás - mondta Kozár József, a HMDK csúzai alapszervezetének elnöke, aki nagyon hálás a HMDK segítségéért.
Ezzel párhuzamosan gőzerővel zajlik a falu központjában található református templom felújítsa is. A római alapokon nyugvó szakrális épület egy része már visszanyerte eredeti formáját, a nyár végére pedig a tervek szerint az egész felújítás befejeződik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA