A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közgyűlést tartottak a pakráci magyarok
MÁÉRT - 2021. június 4., péntek 14:31

A Pakráci Magyarok Közössége múlt héten tartotta meg évi közgyűlését a város közelében található Omanovac kilátónál. A beszámoló jellegű tanácskozáson a daruvári magyarok is jelen voltak.
A Pakráci Magyarok Közössége a nyugat-szlavóniai szórványmagyarság egyik legaktívabb szervezete. Tagjai rendszeres résztvevői minden környékbeli rendezvénynek, melyeken a magyarság kultúráját és gasztronómiáját népszerűsítik. Legnagyobb rendezvényük a Pakráci Magyar Nap, melyre a pandémia előtti években nagyon sok látogatót vonzott. A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a szervezet mindennapjaira is, hiszen a térségben nem voltak olyan rendezvények, amelyeken részt vehettek volna. Többek között erről beszélt az egyesület elnöke, Fa Josip a szervezet beszámoló jellegű közgyűlésén, melyet a járványügyi előírásoknak megfelelően szabadtéren tartottak meg.
- Az elmúlt évben, sajnos, kevés rendezvényen tudtunk megjelenni a kialakult járványhelyzet miatt. Reméljük, hogy ez idén másképp lesz, és minden visszatér a régi kerékvágásba, amit tagságunk már nagyon vár - mondta Fa Josip, aki hozzátette, hogy a közeljövőben szeretnének kiadni egy könyvet a környéken élő magyarságról.
A tanácskozáson a Daruvári Magyarok Közösségének a képviselői is részt vettek, akikkel a közös projektekről egyeztettek. Szó volt többek között a rendezvényeken való közös megjelenésekről és közös rendezvények megtartásáról is.
A Pakráci Magyarok Közösségének munkáját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja. Az ülésen köszönetet mondtak a HMDK-nak és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnek, akinek a segítségére, támogatására mindig számíthatnak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA