A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kitáncolták a májusfákat
MÁÉRT - 2021. június 4., péntek 14:31

A múlt hétvégén, illetve a hét elején került sor a májusfák kitáncolására Csúzán, Nagybodolyán, Kopácson, Vukováron és Szentlászlón. Valamennyi helyszínen vidám, zenés rendezvény keretében zajlott az esemény.
A májusfaállítás hagyományát egész Európában ismerik, mindenütt a tavasz köszöntése, a természet megújulásának a jelképe, de szerelmi ajándék is egyben. A népszokás még mindig él a Drávaszögben és Szlavóniában is, igaz, ma már az a gyakoribb, hogy közös májusfát állítanak a faluközpontokban - általában a kultúregyesületek aktivistáinak a szervezésében -, melyeket aztán kisebb ünnepély keretében táncolnak ki.
Májusfa-kitáncolás Csúzán a nagybodolyai zenészek közreműködésével…
Ilyen, közösségi májusfák díszítették Csúzát is május első napjának reggelén. A faluközpontban a Csárdás népi tánccsoport tagjai, a Kossuth-háznál pedig az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület szervezte az eseményt. A májusfák kidöntése jóval „hangosabb” esemény volt, melyen részt vettek a Csárdás táncosai mellett a Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportjának a tagjai is. A zenéért Keresztes József és zenekara felelt Nagybodolyáról, akik addig húzták, amíg a felnőtt táncosok legénytagjai ki nem döntötték a májusfát. Majd a HMDK csúzai közösségi épülete, a Kossuth-ház előtti májusfát is kitáncolták, az eseménynek mindkét helyen népes nézőközönsége is volt.
- Hagyományőrző csoportként nemcsak az a feladatunk, hogy Kárpát-medencei magyar néptánc-koreográfiákat tanuljunk és mutassunk be, hanem az is célunk, hogy őrizzük saját hagyományainkat, mint például a locsolkodás vagy a májusfához köthető szokások. Örülök, hogy még mindig van májusfája a falunak, melynek kidöntésére most is összegyűlt a falu apraja-nagyja, szerencsére most már ezt lehetővé teszik a körülmények – nyilatkozta lapunknak Fica János, a Csárdás elnöke.
 
…Nagybodolyán a Csárdás körtáncával
A csúzai májusfa-kitáncolás után Nagybodolyán folytatódott a program. A drávaszögi kis faluban több májusfa is állt, a központban, a tűzoltóság udvarában lévőt a Hagyományőrző Egyesület állította.
Természetesen itt is a nagybodolyai zenészek húzták a talpalávalót, és a Csárdás táncosai járták a körcsárdást.
- Régen a májusfát a legények állítottak a nagylányoknak, ma viszont már olyan kevesen vagyunk a faluban, hogy az udvarlási céllal történő faállítás ritkaságszámba megy. A hagyományőrző egyesület viszont egy szép rendezvényt kerekített a történet köré, mely jó alkalom arra, hogy összegyűljön a falu népe, erre az utóbbi időben úgyis ritkán volt lehetőség – nyilatkozta lapunknak Keresztes József, az esemény házigazdája.
Az eseményen többek között Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke köszöntötte a résztvevőket, méltatva a kultúregyesület és a zenészek hagyománymegtartó szerepét. Rajta kívül jelen volt az eseményen Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Eva Balatinac, a Darázsi járási tanács elnök asszonya is.
 
Kopácson az óvodásokat vonják be a májusfához köthető hagyományápolásba
Kopács központját is szép, magas májusfa díszíti minden év ötödik hónapjában, melynek állítását a helyi HMDK-alapszervezet vállalja.
Farahó Zsolt, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, az erdőben kivágott fát ma már traktorral viszik a faluba. Ezt a feladatot a kopácsiak régen csónakkal oldották meg.
A májusfát most hétfőn döntötték ki, de ebben az „akcióban” már részt vettek a helyi óvodások is. A kopácsi óvoda nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a legkisebbeknek továbbadják a helyi hagyományokat. A májusfa kidöntése után vacsorával folytatódott a program, melyre a kopácsi HMDK-alapszervezet nemrég átadott, új székházában került sor.
 
Vukovár: „A férfiak baltával, az asszonyok nótával…”
A Vukovári Magyarok Egyesülete minden évben állít májusfát székházának a kapujába. Az eseményt, mellyel egyedülállóak Vukováron, mindig nagy érdeklődés övezi, sokan kíváncsiak erre, a városi közegben ismeretlen hagyományra.
Jakumetović Rozália, az egyesület elnök asszonya hangsúlyozta, a májusfaállításnak elsősorban mégis az a szerepe az egyesület szempontjából, hogy tagjai őrizzék magyar identitásukat.
A vukovári magyarok is a hét elején döntötték ki májusfájukat.
- A férfiak baltával álltak a feladathoz, mi, asszonyok nótával és tánccal buzdítottuk őket a munkára – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől.
 
Szentlászló: a májusfaállítás és -kitáncolás az összefogást is jelképezi a „koronahelyzetben”
Szentlászlón a művelődési ház előtt állítottak májusfát a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület aktivistái, melyet a hónap utolsó napján táncoltak ki a szervezet táncosai. Tagjaik számára mindez nemcsak a hagyománytisztelet miatt volt fontos, hanem az összefogást is jelképezi, amelynek szerepe felértékelődik a koronavírus-helyzetben. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA