A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Két új játszóteret adtak át Pélmonostoron
MÁÉRT - 2021. június 18., péntek 14:21

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság óvodafejlesztési programja keretében játszótereket épít Kárpát-medence-szerte. A fejlesztési sorozat most Pélmonostoron folytatódik, ahol két helyszínen, a pélmonostori HMDK-alapszervezet székháza előtti Szent Márton téren, illetve a Mohács parkban építettek játszóteret.
A budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású óvodafejlesztési programot, melynek köszönhetően számos óvoda és játszótér újul meg Kárpát-medence-szerte. Horvátországban az első körben öt játszóteret adtak át a szlavóniai szórványközösségekben. A második ütemben pedig a tömbmagyarság lakóhelyein épültek játszóterek. A projekt a Nemzetpolitikai Államtitkárság horvátországi partnerszervezete, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) közreműködésével valósul meg.
A játszótérépítési program keretében tizenegy falu kapott eddig játszóteret Szlavóniában és a Baranya-háromszögben, most pedig Pélmonostoron folytatódott a projekt. A most felépült, minden modern követelménynek megfelelő játszótereket szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között adták át. Az eseményen részt vett Pirityiné Szabó Judit asszony, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, akik Tomislav Rob polgármesterrel közösen adták át az új játszótereket.
Tomislav Rob lapunk kérdésére elmondta, a város minden olyan előkészületet megtett, amely a játszóterek megépítéséhez szükséges volt, és bízik benne, hogy a gyerekek örömüket lelik majd az új eszközökben. A polgármester hozzátette, hogy a fejlesztések által érintett városrészben azelőtt nem volt játszótér, ezért a környék ezen projektnek köszönhetően új tartalmakat is kapott. Továbbá megtiszteltetésnek nevezte, hogy a magyar kormány Pélmonostort választotta a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program egyik helyszínének.
- A játszótérépítési projekt sikere is a HMDK, a magyar kormány, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma és városunk jó együttműködésének köszönhető, amely a jövőben is folytatódni fog – mondta Tomislav Rob, hangsúlyozva, a fiataloké a jövő, és minden olyan beruházás nagy jelentőséggel bír, amely a fiatal korosztályok fejlődését, boldogulását, jövőjét biztosítja.
A játszótérépítési projekt a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósult meg.
Pirityiné Szabó Judit szintén kiemelte a kiváló együttműködést a HMDK-val, a pedagógus fórummal és Pélmonostor városával.
- A mai napon átadott játszóterek Pélmonostor szimbolikus helyein épültek, az egyik a Mohács városról elnevezett parkban, a másik pedig a Szent Márton téren, a HMDK pélmonostori alapszervezetének székháza mellett kapott helyet, így mindkét hely magyar vonatkozású – mondta Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA