A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
„Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között“ - kerekasztal-beszélgetés Pécsett
MÁÉRT - 2021. június 25., péntek 19:39

A múlt héten Pécsen tartották meg soros egyeztetésüket a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között“ elnevezésű projekt résztvevői. A kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött tanácskozáson a HMDK részéről Matijević Olivér, a szervezet ügyvezető elnöke vett részt.
A nemzeti kisebbségek szerepe kulcsfontosságú az országok közötti jó kapcsolatok kialakításában és egymás kultúrájának a megismerésében. Ezzel kapcsolatos a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között“ elnevezésű határon átnyúló európai uniós projekt is, melyet a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), Pécs város horvát önkormányzata, Eszék-Baranya megye turisztikai közössége, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed hívott életre még tavaly azzal a céllal, hogy egymás rendezvényeit népszerűsítsék a határ mindkét oldalán. Már több egyeztetést is tartottak a partnerek, legutóbb múlt csütörtökön Pécsen, a Kodály Központban. Ezúttal egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melynek fő támája a határon átnyúló együttműködések fejlesztése a kultúra, a művészetek, a turizmus és a média területén. Horvát és magyar egyetemi tanárok mondtak véleményt és adtak ötleteket a projekt résztvevőinek. A találkozón a HMDK részéről a szervezet ügyvezető elnöke, Matijević Olivér vett részt.
- Fontosnak tartom a határon átnyúló együttműködéseket, különösképpen akkor, ha azokból a térségben élő kisebbségek is profitálnak. Ez a projekt épp egy ilyen kezdeményezés, hiszen legfőbb célja, hogy úgymond megismertesse a többségi nemzettel a kisebbségeket, a határ mindkét oldalán. A múlt heti kerekasztal-beszélgetés során számos jó és hasznos ötletet hallhattunk, melyeket a jövőben alkalmazni is szeretnénk - mondta Matijević Olivér.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA