A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Korlátozások nélküli falunapi rendezvények Szentlászlón
MÁÉRT - 2021. június 29., kedd 14:04

Idén június 25-e és 27-e között került sor Szentlászlón a már hagyományos falunapi rendezvénysorozatra, ismét a megszokott keretek között. Megemlékezéssel kezdődött, de a hétvége során volt aratóünnepség és több főzőverseny is.
A nyár egy szomorú évfordulóval kezdődik Szentlászlón, hiszen 1991. június 26-án érte először támadás az Árpád-kori magyar falut. A települést ezt követően hosszú hónapokig ostromolták a szerb agresszorok, míg november 23-án, 152 napos ellenállás után elesett.
Az első támadás évfordulója alkalmából a helyiek rendszeresen megemlékezést tartanak az elesett honvédők tiszteletére állított emlékműnél, 16 éve pedig ezen a napon falunapi rendezvényekre is sor kerül.
Mivel az elmúlt időszakban a vírushelyzet nem tette lehetővé nagyobb rendezvények megtartását, a tavalyi szerényebb keretek között zajlott le, idén viszont minden újra olyan lehetett, mint a járvány kirobbanása előtti években.
A program péntek délután kezdődött a falu bejáratánál lévő emléktáblánál, ahol a 30 évvel ezelőtt kezdődött háborúban elesett helyiekre emlékeztek az összegyűltek, majd közösen a település központjában létesített emlékműhöz vonultak, ahol szintén lerótták kegyeletüket. A megemlékezésen többek között jelen volt Magyarország eszéki konzulja, Gárdos Béla és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.
Gasztronómia és hagyományőrzés
Az egész hétvégés rendezvény a gasztronómia jegyében folytatódott. Szombaton a helyi Fácán vadászegyesület bográcsgulyásfőző (čobanac) versenyt szervezett székházuk udvarán, vasárnap pedig ugyanitt halpaprikást készítettek a környék legjobb szakácsai a HMDK szentlászlói alapszervezetének a szervezésében. A program a verseny után sem ért véget, hiszen a helyi HMDK-egyesület a vadászház udvarán idén is megtartotta hagyományos, magyar zenés estjét.
Mialatt a vadászháznál rotyogott a halpaprikás, addig a művelődési ház udvarában a Petőfi Sándor Kultúregyesület aratóünnepséget tartott. A jelenlévőket a szervezet elnöke, Lapis János köszöntötte, majd pedig Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk szólt a közönséghez, akit az Ernestinovói járás elöljárója, Marijana Junušić követett. A színpadot ezután a helyi kultúregyesület legfiatalabb táncosai vették birtokba. Őket a Kórógyi Ady Endre Kultúregyesület, a dályhegyi Petőfi Sándor KE, a HMDK kiskőszegi alapszervezetének táncosai, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület ifjúsági csoportja, az antunovaci néptáncosok, valamint a helyi kultúregyesület idősebbekből álló együttesei követték.
- Ez már sorrendben a tizenhatodik falunap, megálmodója a Petőfi Sándor Kultúregyesület volt, de idővel a rendezvény szervezésbe más szervezetek is beszálltak. Tavaly sajnos nem tudtuk a járvány miatt a tervezett volumenben és szinten megtartani, éppen ezért nagyon örülünk, hogy végre minden visszatért a régi kerékvágásba - mondta Lapis János, a szentlászlói Petőfi Sándor KE elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA