A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Katolikus nőegylet: Bábli Mária maradt az elnök
MÁÉRT - 2021. június 29., kedd 14:04

Tisztújító közgyűlést tartott a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet – a régi vezetőség maradt az egyesület élén, Bábli Mária elnök asszony lapunknak nyilatkozva elmondta, örül, hogy végre ismét normális körülmények között működhetnek. 
A pélmonostori székhelyű Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet a pandémia miatt egy év kihagyás után tartotta meg tisztújító közgyűlését. Bábli Mária maradt az egyesület élén, Sičajmov Ibolya továbbra is elnökhelyettes, Kovačević Anna pedig a titkári feladatokat végzi ezután is.
A tisztújítás után a programokról is szót ejtettek. Bábli Mária lapunknak nyilatkozva elmondta, a nyár folyamán úgynevezett asszonytábort szerveznének, és a magyarságot összehozó ökomenikus istentisztelet megvalósítása is a terveik közt szerepel.
- Úgy látjuk, a járványhelyzet miatt az emberek eltávolodtak egymástól, nehéz lesz ismét a régi kerékvágásba terelni a dolgokat, de egyesületünk egyik fontos célja, hogy összefogjuk a magyarságot, erre fogunk törekedni tevékenységünk során – mondta el lapunknak Bábli Mária, hozzátéve, egyesületüknek jelenleg közel harminc aktív tagja van, nemcsak pélmonostoriak alkotják, hanem a megye más településeiről is érkeznek az összejöveteleikre, főleg az idősebb korosztályokba tartozók.
Az ülésen részt vett Jankovics Róbert, magyar parlamenti képviselő, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke is. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA