A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
„Az Élet él és élni akar”
MÁÉRT - 2021. június 29., kedd 17:00

A leghíresebb nagyváradi újságíró, Ady Endre címbeli verssorát is választhatták volna az idei Szent László Napok szervezői a rendezvény mottójául, ám Zatykó Gyula főszervező ezúttal mégis inkább az Anna and the Barbies együttes slágerét idézve adta meg az alaphangot az ünnepélyes megnyitón: „Kezdjetek el élni”.  
A június 21–27. között Nagyváradon lebonyolított 9. Szent László Napok után kiadott összegző közleményében így fogalmaz a szervező Szent László Egyesület: „Örömmel jelentjük, hogy ha óvatosan is, de elkezdtünk élni, élettel töltöttük meg a nagyváradi várat és további tucatnyi helyszínt a város több pontján, ahol szintén zajlottak események. Élettel töltöttük meg a tereket, a parkokat is, ahol a Zenél a város egész hetes programsorozat aznapi eseményére hangoló minikoncertekkel örvendeztettük meg a járókelőket, a Fő utcán pedig egy népviselet-bemutatót is tartottunk. A városon kívül is voltak ugyanakkor események, a Szent Lászlótól Szent Lászlóig tartó biciklitúránkkal ezúttal Püspökfürdőben jártunk, de a hegyközi Siter gyönyörű református templomában is rendeztünk koncertet. Újra találkoztunk barátokkal, talán a két évvel ezelőtti Szent László Napok óta nem látott régi ismerősökkel, és onnan folytattuk a beszélgetést, ahol legutóbb abbahagytuk.”
Ezekben a beszélgetésekben is meghatározó, de legalábbis érintett téma volt a tavaly tavasz óta velünk élő koronavírus-világjárvány, mint ahogy a nagyváradi magyar kulturális fesztivál – amelyet már 2020-ban is csak jelképesen tartottak meg a virtuális térben – szervezését és lebonyolítását is nagyban befolyásolta a pandémia, illetve a járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett számos óvintézkedés. A jelentősen csökkent közérdeklődés is ezeknek a körülményeknek tudható be, maguk a szervezők is leszögezték, hogy „idén nem is az volt – nem is lehetett – a cél, hogy minél nagyobb tömegeket vonzzunk a várba, hanem inkább több kisebb eseményt szerveztünk a város számos pontján, és ezúttal nem is hívtunk olyan együtteseket, amelyek neve hallattán több ezres tömeg gyűlne össze”. Még így is a Szent László Napok lehetett az újrakezdés első kulturális fesztiválja a térségben, itt találkozhattak újra régi ismerősök, a Nagyváradról elszármazottak vagy a városban és környékén élők, és volt előadó, aki itt léphetett újra közönség elé.
A Szent László Egyesület 7 társszervező egyesülettel, 4 kiemelt partnerrel és 21 partnerrel együtt több mint 70 eseményt szervezett 8 nap alatt több mint 10 helyszínen. További 15 támogató és adományozó, illetve 21 médiapartner segítette a fesztivál létrejöttét.
A közlemény így zárul: „Az élet kezd tehát visszatérni a járvány előtti kerékvágásába, és őszintén reméljük, hogy lassan újra lehet létszámkorlátozás nélkül is tömegrendezvényeket szervezni. Kulturális fesztiválunk jövőre jubilál, reméljük, hogy a 10. Szent László Napok a felhőtlen kikapcsolódás ünnepe lesz! Találkozzunk jövőre!”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA