A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A nemzeti kisebbségek és a média – konferencia Eszéken
MÁÉRT - 2021. július 9., péntek 10:14

A zágrábi Kisebbségi Tanács (KT) és a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának szervezésében kedden konferenciára került sor Eszéken, melynek fő témája a nemzeti kisebbségek és a média kapcsolata volt. A rendezvényen többek között Aleksandar Tolnauer, a KT elnöke, valamint Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyar parlamenti képviselő is felszólalt.
A zágrábi Kisebbségi Tanács rendszeresen szervez konferenciákat és továbbképzéseket a nemzeti kisebbségeket érintő témákban. Ezen konferenciasorozat egyik állomásaként kedden Eszéken ültek össze a témában jártas szakemberek, hogy megvitassák a nemzeti kisebbségek és a horvátországi média kapcsolatát.
Elsőként Alen Tahiri, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának vezetője beszélt, aki hangsúlyozta az ilyen és ehhez hasonló konferenciák fontosságát, hiszen - mint mondta - a kisebbségek számára nagyon fontos a médiában való megfelelő megjelenés, főleg helyi szinteken. Őt Aleksandar Tolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke követte a pódiumon. Tolnauer elmondta, hogy Horvátországban e téren igencsak rossz a helyzet, amit a számszerű adatok is alátámasztanak: a közszolgálati média adásainak mindössze 1,45%-a szól a nemzeti kisebbségekről, holott azok részaránya a társadalomban ennél jóval nagyobb. Kijelentette, hogy ez ellentétes a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogaival, és integrálás helyett gettóizál. Az pedig még sajnálatosabb számára, hogy a kisebbségekről szóló médiamegjelenések jelentős része politikai kontextusban történik. A tanács eltökélt célja „motiválni” a médiát, hogy többet foglalkozzanak a nemzeti kisebbségekkel.
Tolnauer felszólalása után Eszék-Baranya megye szerb nemzetiségű zsupánhelyettese, Radomir Čvarković és Eszék város képviselő-testületének az elnöke, Valadimir Ham köszöntötte a jelenlévőket. Utánuk Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője következett, aki hangsúlyozta, úgy látja, a legnagyobb probléma az, hogy napjainkban a különböző közösségi médiafelületek „kommentszekcióiban” sokszor kisebbségellenes uszítás zajlik - ezt a közeljövőben a horvát kormány szabályozni szeretné, mégpedig oly módon, hogy az adott hozzászólásért a portálok vezetőinek kell majd felelniük. Jankovics ezenkívül megemlítette, hogy a magyarországi horvátoknak állandó tévéműsoruk van a magyar közszolgálati televízión, ami jó példa lehet Horvátország számára.
A konferencia második szakaszában a résztvevők a témában jártas szakemberek és professzorok előadásait hallgathatták meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA