A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Semjén Zsolt és Potápi Árpád János Budapesten fogadták Jankovics Róbertet, a HMDK újból megválasztott elnökét
MÁÉRT - 2021. július 15., csütörtök 14:36

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn Budapesten hivatalukban fogadták Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) újból megválasztott elnökét.
Jankovics Róbert a találkozót követően elmondta, a baráti megbeszéléseken a horvátországi magyarság helyzetével összefüggő aktuálisokról tájékoztatta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt. Érintették a horvátországi és magyarországi aktuálpolitikai témákat is, külön kitérve a horvátországi magyarságra vonatkozó operatív program időszerű részleteire. Elmondta, hogy ismételten megköszönte a magyar kormánynak az itteni nemzetrész érdekeit szolgáló fejlesztésekhez nyújtott támogatását, és beszámolt a folyamatban levőkről is.
Semjén Zsolt és Potápi Árpád János is gratulált Jankovics újraválasztásához, és további eredményes munkát kívánva mindketten arról biztosították, hogy a horvátországi magyarság megmaradása érdekében kifejtett tevékenységéhez a magyar kormánytól továbbra is számíthat az erkölcsi, politikai és anyagi támogatásra.
 

Jankovics Róbert átadta az életműdíjat az idei díjazottaknak

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a járványügyi előírások miatt idén nem rendezhette meg magyar kultúra napi központi ünnepségét, de fontosnak tartotta, hogy ebből az alkalomból Ács Gedeon Életműdíjban részesítse a horvátországi magyarságért sokat tevő Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest, Magyar Leventét, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesét, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Palizs-Tóth Hajnalkát, az eszéki Economica Hungarica Alapítvány igazgatóját. - A járványügyi helyzet továbbra sem alkalmas egy méltó átadóünnepséghez, ezért úgy döntöttünk, hogy budapesti hivatalos találkozásunk alkalmával személyesen adom át a díjakat a díjazottoknak, a barátainknak, a támogatóinknak, akiknek ily módon is szeretnénk köszönetet mondani: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, aki mindig biztosított bennünket a magyar kormány erkölcsi, politikai és anyagi támogatásáról is, és fontosnak tartotta, hogy velünk együtt ünnepelje az új dályhegyi kultúrotthon átadóját, és a magyar haditengerészek tiszteletére állított pólai emlékművet is vele együtt avattuk föl, Potápi Árpád János államtitkárnak, aki rendkívül szoros partneri és baráti kapcsolatot alakított ki a horvátországi magyar közélet képviselőivel. Velünk volt a nehéz időkben is. Nemcsak ismeri, hanem át is érzi helyzetünket, gondjainkat, az ezekhez való hozzáállását nagyra becsüljük. Valamint másnap, kedden átadtam Palizs-Tóth Hajnalkának, az Economica Hungarica Alapítvány igazgató asszonyának, aki a legnagyobb szakmai hozzáértéssel vezeti az egyik, a horvátországi magyarság megmaradását biztosító szervezetet – fogalmazott Jankovics Róbert, majd hozzátette, hogy Magyar Levente miniszterhelyettesnek, aki folyamatosan figyelemmel kísérte és segítette a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján megvalósuló gazdaságélénkítési program alakulását, egy következő megfelelő alkalommal adja át.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA