A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete olytatja az eddigi tevékenységét
MÁÉRT - 2021. július 15., csütörtök 14:39

A hét végén tartotta meg évi közgyűlését a HMDK rijekai székhellyel működő Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete. Beszámolók hangzottak el az elmúlt időszakról, és azt a szándékukat is megfogalmazták, hogy a már hagyományos programjaikra ezután is sort fognak keríteni.
Šibalin Klepac Zdenka, a tengermelléki magyar szervezet elnöke számolt be az elmúlt időszakban megtartott programokról, felsorolva a különböző összejöveteleket, eseményeket, melyek között már hagyományosnak tekinthetők is vannak.
Az egyesület tavaly egy újabb könyvet is megjelentetett. Több tanulmányi kirándulást is terveztek, de ezeket nem valósíthatták meg a járványhelyzet miatt, ám amint lehetőség lesz rá, megszervezik őket. Hangsúlyozta a Fiumei Magyar Nyelvi Lektorátussal való jó együttműködést, aminek köszönhetően több közös programot is megvalósítottak, ez a jövőben is folytatódni fog, csakúgy, mint a megyei magyar kisebbségi képviselővel, Ágoston Gergellyel, a rijekai városi magyar kisebbségi önkormányzattal és a tiszteletbeli magyar konzullal, Vukić Zoran úrral való együttműködés.
Zdenka hozzátette azt is, hogy mindent megtesznek a tengermelléki magyarság identitásának megőrzéséért, a csodálatosan szép új székházukkal pedig, amely az Anna-villa nevet viseli, és amit a HMDK közbenjárásának köszönhetően Magyarország kormánya vásárolt meg számukra, még nagyobb támogatást kaptak ehhez a munkához.
A HMDK további támogatásáról biztosította a fiumei egyesületet Jankovics Róbert, az országos szervezet elnöke is, aki most is fontosnak tartotta, hogy jelen legyen az egyesület közgyűlésén.
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete a HMDK, a Tengermelléki-fennsíki megye, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásából valósítja meg programjait. (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA