A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jubileumi magyar kultúrest Vinkovciban
MÁÉRT - 2021. július 15., csütörtök 14:39

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület szombaton rendezte meg 10. magyar estjét. A városi színházban tartott rendezvény célja a helyi magyarság kultúrájának bemutatása, illetve a hagyományok megőrzése.
A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-ben alakult, és azóta aktívan dolgozik azon, hogy összetartsa az itt élő magyarságot, és hogy azok megőrizzék a szerémségi magyarság kulturális hagyatékát. Ebből a célból alakították meg magyar népdalokat előadó kórusukat is.
Az egyesület tavaly a HMDK és a város vezetésének jóvoltából székházhoz is jutott, így működési feltételei is biztosítottak, van hol összejönniük. Első magyar kultúrestjüket megalakulásuk évében szervezték meg, melyet azóta is rendszeresen megtartanak. Az idei, a sorrendben 10. rendezvényük a szervezet koronavírus-járvány utáni első komolyabb összejövetele volt.
- Tíz évvel ezelőtt, amikor megszerveztük az első magyar kultúrestünket, elsősorban a helyi magyarság összehozása volt a célunk. Azóta az esemény egyre népszerűbb lett, és mind többen jönnek el, nemcsak magyarok, hanem a körülöttünk élő más nemzetek tagjai is. Mi ennek nagyon örülünk, hiszen büszkék vagyunk magyarságunkra és magyar hagyományainkra, amit szívesen megmutatunk másoknak is - mondta Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke.
A rendezvényen a helyi népdalkör mellett színpadra léptek a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület, az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület, valamint a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosai is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA