A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Kiállás a gyermekvédelemről szóló magyarországi népszavazási mellett
MÁÉRT - 2021. július 23., péntek 08:44

„Fontos, hogy a határon túli magyar állampolgárok is minél nagyobb számban mondjanak véleményt a magyar kormány által kezdeményezett népszavazás kérdéseiről, ezzel is kifejezve a magyar nemzet egységét. Teljesen világos mi a teendő, az Erdélyi Magyar Szövetségen (EMSZ) belül Mezei Jánossal, a Magyar Polgári Párt elnökével történt egyeztetést követően pedig egyértelmű, hogy mind az Erdélyi Magyar Néppárt, mind pedig a Magyar Polgári Párt kiáll a hagyományos értékek mellett, és arra biztat mindenkit, hogy a népszavazáson vegyen részt, és álljon ki a családok és a gyermekek védelmében” – mondta Csomortányi István, a Néppárt elnöke, az EMSZ társelnöke egy nagyváradi sajtótájékoztató keretében, amelyről pártja sajtóirodája számolt be.
A témában megszólalt még Habinyák István, a párt Bihar megyei elnöke, Zatykó Gyula, a párt Partiumért felelős alelnöke, valamint Moldován Gellért, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke is.
Csomortányi rámutatott, hogy Magyarországnak hasznos a népakarat közvetlen felmutatása a gyermekvédelmi törvény kapcsán, hiszen ez váltotta ki egyes nyugati körök hisztériáját, ezért is szükséges a szerteágazó, sok törvényt módosító új jogszabály rendelkezéseinek megerősítése a lehető legdemokratikusabb eszközzel. A törvény tiszta vizet önt a pohárba az iskolai és médiafelületeken tetten érhető, a gyerekeket célzó LMBTQ-propaganda kapcsán. Hasznos lenne, ha nem csak Magyarországon és Lengyelországban születnének hasonló, a gyermekeket a szexuális propagandától védő jogszabályok, hanem egész Kelet-Közép-Európa megmutatná, hogy egységes ebben a kérdésben.
Éppen ezért a román parlament új ülésszakának megnyitása után a Néppárt saját képviselőjén keresztül egy hasonló, a hazai szabályokat tisztázó törvénymódosító csomagot tűz majd napirendre.
Ideje, hogy Románia törvényhozói is állást foglaljanak a gyermekvédelem ügyében, tisztázzák, hogy szándékoznak-e megvédeni a gyermekeket ettől a típusú propagandától, melyet a szabadság ürügyén különböző gyanús hátterű civil szervezetek próbálnak a romániai, és ezzel az erdélyi társadalomra ráerőltetni. Ez fontos és hasznos lépés lenne, akár annak az ódiumát is vállalva, hogy ezzel Magyarország és Lengyelország mellett Románia is bekerül a boszorkányüldözést, koncepciós eljárásokat elszenvedő országok sorába – fejtette ki a Néppárt elnöke. Csomortányi István rámutatott arra a kettős mércére is, mely az Európai Unióban élő mintegy ötven millió főt kitevő őshonos nemzeti kisebbségek tagjait éri, akik jogaival, az őket ért napi sérelmekkel Brüsszel nem hajlandó foglalkozni, míg a mesterségesen kreált LMBTQ „közösség” jogait akár a tagállamok ellenében is foggal-körömmel védi. Miközben Szlovákiában és Csehországban a jogtipró Benes-dekrétumok mai napig érvényben vannak, az EU-ba készülő Ukrajna üldözi saját nemzeti kisebbségeit, Romániában megoldatlan az anyanyelvhasználat, az egyházi ingatlanok restitúciójának kérdése, a szabad szimbólumhasználat és számos más, a magyar kisebbséget is érintő kérdés, így Brüsszelnek nincs erkölcsi jogalapja az LMBTQ-jogokat számonkérni. Ugyanakkor jól látható a magyarországi baloldal kettős mércéje is, hiszen ők az EP-választásokon román pártot támogattak a magyar pártok ellenében, otthon pedig Brüsszel álláspontját képviselik a magyarok többségének véleményével szembe menve.
A továbbiakban Habinyák István ismertette a népszavazás kérdéseit, majd leszögezte: a Néppárt arra buzdít minden magyar állampolgárt, hogy a magyarországi törvények betartása mellett vegyen részt a népszavazáson, és mondjon ötször nemet a feltett kérdésekre, hiszen így alkalmunk nyílik megvédeni gyermekeinket. A szavazáshoz szükséges a regisztráció megléte a választói névjegyzékben, ehhez csupán egy lakcímkártya, vagy honosítási okirat szükséges. A Néppárt önkéntesei mindenkinek szívesen segítenek a regisztrációban, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal ebben a fontos kérdésben.
Zatykó Gyula alelnök reményét fejezte ki, hogy ez a kérdés kicsit egységbe forrasztja majd Közép- és Kelet-Európa népeit, hiszen ez a család és életellenes tendencia elsősorban a Nyugatot sújtja, míg térségünk társadalmai többségükben a normalitás pártján állnak. Fontosnak nevezte, hogy az erdélyi magyar emberek is hallassák hangjukat ebben a kérdésben, hogy jelezhessük, hogyan állunk ehhez a kérdéshez
Csomortányi elnök záró gondolatként kifejtette, hogy eljött az ideje, hogy Románia is világossá tegye álláspontját ebben a kérdésben, ezért is hasznos lehet a Néppárt által benyújtandó törvénytervezet. Végül pedig arra buzdított, hogy mindenki vegyen részt a népszavazáson, és mondjon nemet a feltett kérdésekre.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA