A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Biztosítani kell az erdélyi magyar politikai pluralizmust!
MÁÉRT - 2021. július 25., vasárnap 19:09

A sátoraljaújhelyi Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem július 23-i egyik programpontja a külhoni pártelnökök kerekasztal-beszélgetése volt Tájkép csata közben címmel, mely során felszólalt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke is.
Elöljáróban kiemelte: egy nappal korábban sajtótájékoztató keretében is tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy az EMSZ-et alkotó EMNP és a Magyar Polgári Párt is támogatja azt az anyaországi népszavazási kezdeményezést, melynek célja a gyermekvédelem. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a népszavazás sikeres legyen, s a lehető legtöbb erdélyi magyar állampolgár részt tudjon venni rajta. Számunkra ugyanakkor nem kérdés, hogy öt nemmel fogunk szavazni a feltett kérdésekre” – jelentette ki Csomortányi.
A politikus beszámolt az elmúlt két év főbb román belpolitikai eseményeiről, külön is kitérve az önkormányzati és parlamenti választások eredményeire. „Az erdélyi magyarság egy országnyi, Észtország lakosságával megegyező méretű közösség, így érthető, hogy az egység iránti igény mellett létezik a politikai pluralizmus iránti is. Ennek megfelelően minden olyan esetben, amikor a verseny nem veszélyezteti a magyar képviseletet – így például az önkormányzati választás megannyi helyszínén, a tömbmagyar területeken –, lehetőséget kell teremteni arra, hogy a jó jelöltek közül a legjobbat válassza meg az erdélyi magyar közösség, a parlamenti választás alkalmával pedig, ha csak egy mód van rá, meg kell teremteni az együttműködés feltételeit. Legutóbb is ez történt, s az együttműködésnek meglett az eredménye: a magyarság ma kormányzati tényező Romániában, s ennek eredményeit többé-kevésbé látjuk is” – mondta Csomortányi. A pártelnök elmondta: az EMNP szempontjából az önkormányzati választás egyértelmű sikerként könyvelhető el, hiszen olyan fontos székelyföldi városok élére is néppárti polgármester került, mint például Székelykeresztúr vagy Szentegyháza. Csomortányi ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a szórványvidéken kritikus a magyarság helyzete, hiszen olyan fontos megyei közgyűlések esetében veszett el a magyar képviselet, mint Brassó vagy Máramaros megye, és egy sor megyei jogú város is „elesett”, Temesvár, Vajdahunyad, Aranyosgyéres és Brassó, holott ezeken a helyszíneken épp a kettős indulás elkerülése végett nem indult az Erdélyi Magyar Szövetség, átengedve a pástot az RMDSZ-nek. „Érdemes lenne az elkövetkező időszakban a szórvány megmentésére mint közös feladatra tekintenünk, hiszen csak így, együttes erővel állítható meg közösségünk közképviseletének a rohamos gyengülése” – jelentette ki a pártelnök.
A parlamenti választásokat megelőző, valamint az azt követő magyar–magyar együttműködés kapcsán Csomortányi nehezményezte, hogy bár az Erdélyi Magyar Szövetségnek komoly szerepe volt abban, hogy létrejöjjön az összefogás, szinte kivétel nélkül valamennyi helyszínen, ahol lehetett csak lehetett, együtt kampányoltak az RMDSZ-szel, példának okáért Háromszéken a néppártos vezetésű Esztelnek község hozta a legmagasabb részvételi arányt, a választások után azonban a kormányzati szerepvállalás megannyi kérdése kapcsán mégsem egyeztettek velük Kelemen Hunorák, szakembereiket pedig nem vonták be a munkába. „Bízom benne, hogy e jelenleg is fennálló helyzet orvosolható, s ha késve is, de megkezdhetjük a ténylegesen közös munkát” – mondta az EMNP elnöke.
Felszólalása zárásaként Csomortányi elmondta: folyamatban van az EMNP és az MPP fúziója, s így minden valószínűség szerint hamarosan három helyett már csak két magyar párt lesz Erdélyben, az Erdélyi Magyar Szövetség megalakulásával pedig továbbra is biztosított lesz az erdélyi magyar politikai pluralizmus.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA