A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Megkezdődtek a kolozsvári magyar napok
MÁÉRT - 2021. augusztus 18., szerda 19:35

A Kolozsvári Magyar Opera nagytermében nyitották meg a 12. Kolozsvári Magyar Napokat. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács korábbi alapító ügyvezető elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök üzenetét pedig Horváth Anna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség önkormányzatokért felelős ügyvezető elnöke tolmácsolta.
 „Egy közösség állapotáról az élet két igazságpillanatában bizonyosodhatunk meg leginkább: a bajban és az ünnepek során. Ezekben az igazságpillanatokban láthatjuk magunkat legtisztábban tükröződni, ilyenkor mutatja meg magát leginkább a kollektív tartás és jellem. Ha egy közösség a történelmi idők során összeforrt, tagjai a legnagyobb bajban is képesek összekapaszkodni, képesek segíteni egymást, mi több, képesek átsegíteni egymást a legnagyobb nehézségeken is. A mögöttünk álló közel másfél évet joggal nevezhetjük egy ilyen nehéz, embert és közösséget próbáló időszaknak. A járvány mindannyiunk életét gyökerestől felforgatta, falakat emelt közénk, becsempészte mindennapjainkba a félelmet, s egy bő fél évszázad óta ismeretlen, új helyzetben kell most újratanulnunk az életet. Noha tavaly a világméretű járvány miatt nem találkozhattunk itt és ilyen formában, a Kolozsvári Magyar Napok ünnepi nyitógáláján, bánkódni mégsem volt okunk. Akkor, amikor a legtöbb nagyszabású rendezvényt elhalasztották, amikor ezer és ezer szabálynak kellett megfelelnünk, a Magyar Napok szervezői mégis vállalták – miként idén is tették –, hogy megszervezik a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjét. Köszönet és elismerés jár ezért nekik” – fogalmazott köszöntőbeszédében Toró T. Tibor.
Az EMNP ügyvezető elnöke rámutatott: mindez egyetlen dologról szól, mégpedig arról, hogy közösségünk életképes és élni akar. „A Magyar Napok reményt adott más közösségeknek a nehéz időkben ahhoz, hogy higgyenek benne: a legnagyobb zűrzavarban is létezhet rend, a félelem közepette is létezik nyugalom, s a legnagyobb és legfájóbb veszteségeket elszenvedve is látható, hogy ’az élet él, és élni akar’. A járvány még nem csengett le, de a korlátok már lazábbak, így ezeknek megfelelve természetes, hogy újra itt vagyunk, és ismét magunk és a világ elé tárjuk kulturális kincseinket. Nem kétséges, hogy a Kolozsvári Magyar Napok mára mindannyiunk ünnepévé vált” – mondta Toró.
A politikus beszéde végén hozzátette: a magyar napok tizenkét éve alatt bebizonyosodott, hogy ami az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kreatív műhelyében tizenkét évvel ezelőtt megszületett, annak nem csak létjogosultsága van, hanem egy valós, Erdély-szintű tömegigényt elégít ki.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA