A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Elítélte Basescut a román diszkriminációellenes tanács
MÁÉRT - 2021. augusztus 30., hétfő 19:54

A gyergyóditrói pékségben kialakult tavalyi munkakonfliktus kapcsán Traian Basescu egykori román államfő, jelenlegi európai parlamenti képviselő kijelentette: „a magyarok úgy általában nagyon komplexált emberek, komplexusaik miatt pedig képtelenek másokat elviselni maguk mellett”. A jelenleg európai parlamenti képviselőként tevékenykedő politikust – nyilatkozata miatt – bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT) Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöke, a Minta ifjúsági szervezet vezetője. Az ODT arról tájékoztatta a panaszost, hogy kivizsgálták a szóban forgó nyilatkozatot, melyet egyértelműen diszkriminatívnak találtak, s ezért Traian Basescut ötezer lejes (kb. hétszázezer forintos) bírság megfizetésére kötelezik. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nemzetközi példákra, nemzetközi szabályozásokra, valamint Románia alkotmányára hivatkozva hozta meg döntését – közölte ma az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.
Az ügy kapcsán Brassai Hunor elmondta: mivel az ODT hivatalból nem indított eljárást a román politikus nyilatkozatát követően, ezért kötelességének érezte, hogy feljelentést tegyen a súlyosan magyarellenes kijelentés miatt. „E mostani eset is legyen figyelmeztető jel mindazoknak, akik úgy érzik, büntetlenül támadhatják és sértegethetik közösségünket: az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőiként, valamint közösségünkért felelősséget vállaló erdélyi magyarokként is őrködni fogunk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel, még idejében felléphessünk az egyre inkább teret nyerő és állami szintre emelt magyarellenességgel szemben. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntésével is azt kívánjuk üzenni – nemcsak Traian Basescunak, hanem minden magyargyűlölő politikusnak –, hogy nem engedünk teret a magyarellenességnek, a provokációnak és a megbélyegzésnek, valamint elutasítjuk mindazokat a törekvéseket, melyekkel éket kívánnak verni az őshonos magyar közösség és a többségi társadalom közé” – jelentette ki Brassai Hunor.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA