A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
25 éves a HMDK Isztria megyei alapszervezete
MÁÉRT - 2021. szeptember 3., péntek 11:36

Múlt héten zajlott a pólai (Pula) magyar kulturális hét, a rendezvénysorozat keretében ünnepelte 25. évfordulóját a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Isztria megyei alapszervezete. 

A pólai magyar kulturális hét a HMDK Isztria megyei egyesületének a legjelentősebb rendezvénye, az idei sorrendben már a 21. volt, ezúttal a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesülettel közösen hozták tető alá.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja, Bruno Cergnul, Pula város polgármester-helyettese, Tea Batel, Isztria megye nemzeti kisebbségekkel megbízott főosztályvezetője, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.
A horvát hadseregotthonban – korábban tengerészek székháza – rendezett program keretében tartott kultúrműsorban felléptek dályhegyi és kórógyi művelődési egyesületünk tánccsoportjai, valamint az umagi 50+ Csillagok tánccsoport is. Egy alkalmi kiállításra is sor került. A rendezvény kitüntetések és köszönőlevelek átadásával végződött.
A HMDK alapszervezeteinek nagy része Baranya és Szlavónia területén működik, de több egyesülete a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik. Ezek egyike a HMDK Isztria megyei egyesülete, amely az elsők között alakult meg a tagszervezetek közül, még 1996-ban pólai székhellyel, de közösségi tevékenysége az egész félszigetre kiterjed. Az egyesületnek egyre kisebb a taglétszáma, ami nem könnyíti meg működésüket, hagyományos programjaikat viszont továbbra is megrendezik.
A HMDK számára fontos, hogy a parányi közösségekben élő magyarok is megőrizzék identitásukat, a magyar nyelvet és a magyar kultúrát, így a legínségesebb időkben is igyekezett támogatni a pólai székhelyű HMDK-egyesületet, és ez a jövőben is így lesz.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA