A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jankovics előadást tartott
MÁÉRT - 2021. szeptember 10., péntek 13:54

A Konrad Adenauer Stiftung megkeresésére Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk múlt szerdán egyórás angol nyelvű előadást tartott az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem vezetői karának és egyetemistáinak a horvátországi nemzeti kisebbségek jogairól, a háború (1991-97) utáni általános viszonyokról, valamint a horvátországi magyarság aktuális politikai és jogi helyzetéről.
A budapesti Andrássy Egyetem küldöttségét dr. Heinrich Kreft nagykövet vezette, az előadásra pedig – a Horvát Szábor aktuális egészségügyi korlátozásai miatt – a zágrábi Vern magánegyetemen került sor.
- Habár általában a jelennel vagyunk elfoglalva, stratégiai szempontból fontos, hogy a jövendő nemzedékek, ez esetben a jövő közösségi vezetői, a mai egyetemi hallgatók is „képben legyenek” helyzetünkkel, a számunkra fontos prioritásokkal. Ezért is fontosak az ilyen alkalmak, amikor a Magyarországon tanuló németországi, ukrajnai stb. egyetemistákkal tudunk elbeszélgetni saját helyzetünkről, és ahol kell, eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyek velünk kapcsolatban kialakultak. Külön köszönet a Konrad Adenauer Stiftung alapítványnak, hogy ilyen fontos ügyben rám, rajtam keresztül pedig a horvátországi magyarságra gondoltak a témát illetően - nyilatkozta az előadás után lapunknak Jankovics Róbert.
Itt-tartózkodásuk alatt a budapesti Andrássy Egyetem vezetői és hallgatói találkoztak még Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövettel és számos horvátországi politikai elemzővel is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA