A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szakmai konferencia horvátországi magyar résztvevővel
MÁÉRT - 2021. szeptember 10., péntek 13:53

Az európai kisebbségvédelemről tartottak konferenciát kedden Budapesten. A tanácskozásra meghívást kapott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) is, melynek képviseletében Andócsi János, a szervezet alelnöke vett részt a szakmai napon.  
Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége és az Európa Tanács közös szervezésében 2021. szeptember 7-én került sor Budapesten a második kisebbségvédelmi konferenciára „A nem kormányzati szervezetek és kutatóintézetek szerepe az Európa Tanács nemzeti kisebbségi normáinak előmozdításában” címmel.
A konferencián, melyre a HMDK-t is meghívták, több neves hazai és külföldi szakértő is előadást tartott.  A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság jobban megismerje Európa más, kisebbségi sorban élő népcsoportjainak a helyzetét, valamint hogy megvitassák a kisebbségi jogok gyakorlati betartásával kapcsolatos problémákat. A horvátországi magyarságot Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte a rendezvényen.
- Az európai kisebbségpolitika elméleti síkon jól működik, ám a gyakorlatban nem feltétlenül. Erre a legjobb példa az Európai Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, az úgynevezett Minority SafePack elutasítása. Elfogadhatatlannak tartom, hogy az EU az államok belügyeinek tartja a kisebbségek védelmét, annak ugyanis közös ügynek kellene lennie - mondta Andócsi János, a HMDK alelnöke, megemlítve, hogy egyebek mellett erről is szó volt a keddi tanácskozáson.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA