A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Horvátországi magyar festők képeiből nyílt kiállítás Splitben
MÁÉRT - 2021. szeptember 17., péntek 16:15

A HMDK rijekai és pélmonostori alapszervezete keretében egy képzőművészeti kiállítást rendezett szeptember 11-én az MI kiállítótermében.
 
A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik megalakulása óta. A város által biztosított székhelyükön hetente tartják összejöveteleiket, nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket szerveznek, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak. A koronavírus-járvány miatt módosítani kellett programterveiket, de igyekeztek az elhalasztott rendezvényeket szűkebb körben vagy utólag megtartani.
- Az évek során több, a magyar kultúrát, hagyományokat népszerűsítő rendezvényt is tető alá hoztunk. Rendszeresen rendezünk kiállításokat, amelyekre vendégeket is meghívunk. Így volt ez a hétvégi eseményen is, ahol a HMDK rijekai és pélmonostori alapszervezete keretében működő alkotócsoportok által készített képeket, valamint a zágrábi Ady Endre Kultúrkör tagjának, Rožić Lahorka akadémia festő munkáit állítottuk ki – mondta Tripolszki Anikó, a HMDK spliti székhellyel működő alapszervezetének elnöke.
A pélmonostori HMDK-egyesület képzőművészeti szakkörének a vezetője, Horvát Adrián a megnyitó után elmondta, munkáik egy részét tavaly már megismerhette a spliti közönség, idén pedig további, a baranyai táj ihlette képeket állítottak ki.
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének rajzcsoportja is igen aktív, az elmúlt időszak alatt készült munkáikból készítettek egy válogatást a tárlatra.
A megnyitón részt vett - többek között - Mladenović Anna spliti kihelyezett magyar konzul, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke.
A kiállítást a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA