A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Élő tradíció: szőlőszüret a sepsei HMDK-egyesületnél
MÁÉRT - 2021. szeptember 24., péntek 11:49

A HMDK sepsei alapszervezetében harmadik éve szerveznek közösségi szüretet, melyre nemcsak egyesületi tagjaikat várják, hanem a falu apraját-nagyját, sőt még távolabbi vendégeket is, így idén a vukovári és a laskói egyesület tagjai is részt vettek a programban.
Évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel a Kárpát-medencében. A szólás szerint szolgát, és nem csupán gazdát kívánó munkafolyamatban a szüret jelenti a koronát.
Évtizedekkel ezelőtt a legtöbb sepsei gazdának volt szőlőültetvénye és borral teli pincéje, ma már kevesebben foglalkoznak ezzel a kultúrával a faluban. A HMDK sepsei egyesülete szerencsére olyan - egyébként impozáns - székházhoz jutott, amelyhez borospince és kisebb szőlőparcella is tartozik. A tagság ezt örömmel vette tudomásul, és az ültetvényt azóta közösen művelik és ősszel közösen szüretelik le munkájuk gyümölcsét, majd a termésből bort készítenek, amit aztán a hozzájuk látogató vendégeknek kínálnak.
Múlt vasárnap is megélénkült a székház udvara, kicsik és nagyok sorakoztak vödrökkel, majd együtt vonultak a szőlősorok közé.
- Nagyon jó ötletnek tartjuk a közös szüretet és borkészítést, hiszen elődeink is így csinálták ezt, mi pedig ily módon továbbvisszük a régi hagyományt. Minden évben vidám társadalmi munka keretében szüreteljük le és dolgozzuk fel a szőlőt – mondta Sipos Zoltán, a HMDK sepsei alapszervezetének elnöke.
A leszüretelt szőlő a présház előtt vödrökben sorakozott, készen állva a darálásra. A legérdekesebb mozzanatot, a szőlőtaposást a gyerekek is kipróbálhatták, majd a préselés is hagyományos kézi berendezéssel történt.
- A rendezvényünk egyik célja, hogy megmentsük a régi szokásokat a feledéstől, és hogy lehetővé tegyük a fiatalok számára a borkészítés régi módjával való megismerkedést – mondta Prosszer Horvatin Szanella, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA