A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Zöld nap a kopácsi tangazdaságban
MÁÉRT - 2021. szeptember 24., péntek 11:49

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) a múlt héten úgynevezett zöld napot tartott a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központban. A horvátországi magyar iskolásoknak szóló tematikus nappal a szervezők a természetvédelemre kívánták felhívni a gyerekek figyelmét.
A HMPF-nek szívügye a horvátországi magyar oktatás, éppen ezért rendszeresen szervez különböző programokat a diákoknak és a pedagógusoknak is. Egy ilyen alkalomra került sor múlt héten Kopácson a szervezet által működtett tangazdaságban és ifjúsági központban. Az egynapos foglalkozás témája a környezetvédelem volt - a gyerekeket különböző interaktív játékok során „döbbentették rá” bolygónk védelmének a fontosságára. A helyszín több szempontból is ideális volt, hiszen a négy horvátországi magyar iskolából érkezett ötödikes és hatodikos diákok a vidék legnagyobb természetvédelmi területének, a Kopácsi-rétnek a peremén tanulhattak a környezet megóvásának a fontosságáról. Annak érdekében, hogy a kisdiákok átérezzék, mi is az, amit óvniuk kell, a rétben is tettek egy gyalog- és egy hajótúrát, de a víz melletti falu épített örökségét is megcsodálhatták.
- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megtanulják óvni környezetüket, hiszen ettől függ a jövőjük. A globális felmelegedés és az erdőirtás mind olyan probléma, amelyeket csak a következő nemzedék lesz képes visszaszorítani, ezért olyan foglalkozásokkal készültünk, ami erre fekteti a hangsúlyt - mondta Pálinkás Krisztián irodavezető, aki hozzátette, úgy gondolják, hogy az anyanyelvük ápolása mellett a gyerekekbe bele kell nevelni a környezetvédelmet is.
A kopácsi zöld nap Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak a támogatásával valósult meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA