A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Konferencia a fenntartható fejlődésről
MÁÉRT - 2021. október 1., péntek 11:50

Magyarország zágrábi nagykövetsége a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat eszéki irodájával közösen a múlt héten konferenciát szervezett, mely a fenntartható fejlődésről szólt. A tanácskozásnak az eszéki építészeti egyetem adott otthont.
Napjaink bonyolult világában, amelyet a rohamos fejlődés jellemez, fontos lenne odafigyelni az észszerű léptékekre. A témára nagy hangsúlyt fektet Horvátország és Magyarország kormánya, valamint a lokális szereplők is. Éppen ezért Magyarország zágrábi nagykövetsége a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat eszéki irodájával közösen múlt héten azzal a céllal rendezett konferenciát, hogy a két ország képviselői megismerjék egymásnak a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos politikáját. Ez azért is fontos, mert a horvát kormány határozott célja 2030-ig a hátrányos helyzetű szlavóniai és határ menti régiók felzárkóztatása, különös tekintettel Eszék-Baranya megyére. Ebben közreműködhetnek a környezetvédelemmel, az iparral, az innovációval, a tiszta energiával, a víziparral, a fenntartható és okos városok fejlesztésével foglalkozó magyarországi cégek, melyek képviselői is részt vettek a konferencián.
A tanácskozáson - mások mellett - előadást tartott Jankovics Róbert, magyar parlamenti képviselő, Kiss-Parciu Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának regionális és határ menti gazdaságának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, Tomislav Mihotić, a zágrábi Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára, valamint Zoran Đuroković, a Horvát Vizek vezérigazgatója is.
- Fontosnak tartjuk, hogy azok a szereplők, akik a gyakorlatban meg tudják valósítani a fejlődést, személyesen is találkozzanak egymással. Éppen ezért a konferenciára meghívtuk mindkét oldal képviselőit, akik itt megismerkedhettek egymással, illetve információkat szerezhettek az együttműködési lehetőségekről - nyilatkozta  dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, aki hozzátette, nagyon jónak tartja az efféle tanácskozásokat, hiszen az ilyenek még erősebbé teszik a két ország közötti együttműködést.
A rendezvény egyben a novemberben esedékes Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó felvezető eseménye is volt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA