A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Vukovár-Szerém megyei kisebbségek napja
MÁÉRT - 2021. október 1., péntek 11:52

A megyei nemzetiségi önkormányzatok és képviselők koordinációja a megyei kisebbségek bemutatójával ünnepelte meg vasárnap a Vukovár-Szerém megyei kisebbségek napját. Az esemény házigazdája a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat volt.
 
Vukovár-Szerém megye vezetése fontosnak tartja és folyamatosan támogatja a megye területén működő nemzeti kisebbségi közösségeket, amelyeknek a tevékenységét minden évben egy külön rendezvény során is bemutatják, amelyet a Vukovár-Szerém megyei kisebbségi önkormányzatok és képviselők koordinációja szervez, és minden évben más-más kisebbség a házigazdája. Az ideié a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat volt.
Vasárnap délután Vukovár főterén a házigazdák mellett a megye területén élő többi nemzetiség is bemutatta kulturális értékeit és hagyományait. A Vukovári Magyarok Egyesülete egy igencsak gazdagon megterített, színes bemutatóasztallal prezentálta a magyar kisebbséget, a kultúrműsorban pedig az egyesület kórusa és citerazenekara lépett fel
Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat és a koordináció elnöke üdvözlőbeszédében köszönetet mondott a megyének a támogatásért, amellyel segítik a régióban élő és működő kisebbségeket hagyományaik és kultúrájuk megtartásában és ápolásában.
Az esemény nagyszámú közönségét köszöntötte Ivan Penava, Vukovár polgármestere, Fuzik János eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, magyar parlamenti képviselő is. Mindnyájan hangsúlyozták, hogy a nemzetiségek „a társadalom gazdagságát” jelentik, és hogy harmonikus együttélésükkel, kölcsönös együttműködésük révén hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértse és elfogadja őket a többségi nemzet. Többek között ez a célja ennek az évente megrendezett eseménynek is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA