A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az 1956-os forradalomra emlékeztek a nagypiszanicai általános iskolában
MÁÉRT - 2021. november 5., péntek 11:17

A nagypiszanicai általános iskolában magyar anyanyelvápoló órákra járó diákok egy alkalmi összeállítással emlékeztek a 65 évvel ezelőtt Magyarországon lezajlott eseményekre.
 
Nagypiszanicára 1882 és 1896 között telepedtek be a somogyi-baranyai, többségükben református magyarok. A 14 kilométer hosszú főutcájáról is híres falu egykor magyar többségű volt, 1958-ig magyar iskola, a 80-as évekig pedig magyar kultúregyesület is működött itt. A körülbelül ezer lelket számláló faluban ma már jóval kevesebb, csupán alig több mint a lakosság 10%-a vallja magát magyarnak. Mindezek ellenére a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének köszönhetően mozgalmas magyar közösségi élet folyik a faluban, magyar zenekarral, kórussal, tánccsoporttal, az egyesületet Berkes Zlata vezeti. Az egyesület erőfeszítésének köszönhetően egy ideje már újból van lehetőség a magyar nyelv tanulására a helyi általános iskolában is. A Közösség és a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat pedig igyekszik különböző támogatásokkal segíteni a fakultatív magyarórákra járókat.
A diákok a magyar történelmi eseményekről is megemlékeznek, így legutóbb az 1956-os forradalom évfordulójának tiszteletére egy alkalmi összeállítást készítettek. Turković Dominik anyanyelvápoló tanáruk vezetésével felidézték a forradalom legfontosabb eseményeit, amit videós összeállításokkal, performanszokkal, versekkel színesítettek.
Az alkalmi műsoron többek között jelen volt Ivana Haić, az iskola igazgatója és Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke, aki egyben a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat vezetője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA