A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A város 30 évvel ezelőtti ostromának áldozataira emlékeztek Vukováron
MÁÉRT - 2021. november 22., hétfő 10:34

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Vukovári Magyarok Egyesülete idén is megemlékezett a város ostroma során elesett magyarokról a vukovári emléktemetőben.
November gyászos hónap Horvátország számára, a honvédő háború szörnyűségei ugyanis 1991-ben ebben a hónapban öltötték a legnagyobb méreteket. Ekkor esett el 87 napnyi kemény ostrom után a Duna jobb partján elterülő Vukovár is. A három hónapig tartó ostrom lekötötte az ellenséges erőket, így másutt meg lehetett szervezni a védelmet, úgyhogy az ország belsejébe már nem tudtak behatolni a szerb csapatok. De mindezért Vukovár nagy árat fizetett, több mint másfélezer ember halt meg – köztük legalább 180 horvátországi magyar is -, és még ma is hosszú az eltűntek listája. Az elesett honvédők számára külön temetőt hoztak létre. A fekete és szürke márványból készült egyensírok az emberi kegyetlenség és gonoszság mementójaként sorakoznak a temetőben.
Minden évben megemlékeznek
A Vukovári Magyarok Egyesülete minden év november 16-án megemlékezik a város ostromának magyar áldozatairól a helyi emléktemetőben. Az idei megemlékezésen először Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta Vukovár védőinek a hősiességét és hazaszeretetét, és felolvasta a város ostroma során elesett 180 ismert magyar áldozat nevét.
- Sokáig úgy tudtuk, hogy a város ostromában 52 magyar honfitársunk veszítette életét, egyházi forrásokból viszont nemrég sikerült kiderítenünk, hogy ez a szám, sajnos, sokkal nagyobb. Legújabb információink szerint mintegy 180 olyan vukovári halt meg az ostrom során, aki az 1991-es népszámlálás alkalmával magyarnak vallotta magát - mondta el lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.
A megemlékezésen részt vett Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki szintén szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kiemelte, hogy ma, harminc évvel később Vukovár a remény városa lehet a számunkra. Hozzátette, a mi korunk feladata is, hogy tanuljunk a múltból, és a nemzetek közti összhanggal alakítsuk a jövőt.  – Ha ezt a példát meg tudjuk mutatni gyermekeinknek, unokáinknak, akkor, azt gondolom, hogy közös európai jövőben tudunk gondolkodni. Köszönjük meg minden évben a vukováriaknak a helytállást, és hajtsunk mindig fejet a horvát és a magyar áldozatok emléke előtt – mondta az államtitkár.
A beszédet követően a jelenlévő intézmények és szervezetek képviselői elhelyezték emlékkoszorúikat az örökmécsesnél.
A megemlékezésen ott volt Vukovár polgármester-helyettese, Filip Sušac, Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője, Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja, Fuzik János eszéki magyar főkonzul, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.
A megemlékezés az ovčarai vesztőhelynél folytatódott, ahol a 197 legyilkolt katona és civil között három magyar nemzetiségű is volt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA