A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Abbáziában állított ki a fiumei festőkör
MÁÉRT - 2021. november 25., csütörtök 17:36

Én az ő szemével címmel nyílt meg a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete festőkörének újabb képkiállítása. A tárlatnak, amely december 31-ig látható, az abbáziai (Opatija) Tik Tak kávézó ad otthont.
 
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai között több kreatív ember is található: van, aki verseket ír, van, aki zenél, és van, aki fest. A fiumei egyesület székhelyén évek óta működik a festőszekció, tagjai rendszeresen állítják ki munkáikat. Legutóbb az abbáziai Tik Tak kávézóban mutatták be az Én az ő szemével című összeállításukat.
- Az volt a szándékunk, hogy neves festőket elemezzünk és saját motívumainkon alkalmazzuk a munkamódszereiket. Természetesen hozzáadtunk valami sajátot is. Valamennyi festmény mellett ott van a kiválasztott művész rövid életrajza (Klimt Gustav, Veža Mladen, Pablo Picasso, Matisse Henri-Émile-Benoît, Renoir Pierre Auguste, Hopper Edward, Vincent van Gogh, Braque Georges, Monet Claude) – mondta Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke, aki hozzátette, hogy az egyesület festői a járványügyi intézkedések betartásával hetente egyszer járnak össze alkotni székházukban. Ezt a tevékenységüket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósítják meg.
- Műtermünkben pozitív energia uralkodik, ami egyben a művészet és az élet alapja is. Van egy mondás, amely nagyon közel áll hozzánk, ami úgy szól, hogy a kreativitás ott keletkezik, ahol az elme már nem fékezi a gondolatot – tette hozzá Zdenka.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA