A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az ünnepekre hangolódás együtt szép
MÁÉRT - 2021. november 25., csütörtök 17:36

A karácsony akkor a legszebb, ha együtt ünnepeljük, közösen a családdal, barátokkal, rokonokkal. Ugyanúgy együtt érdemes felkészülni is a karácsonyra – ezt a célt szolgálják egyesületeink adventi műhelyfoglalkozásai. Pélmonostoron, Újbezdánban, Csúzán és Kopácson is tartottak összejöveteleket.
 
Közeledik a december, és ezzel együtt az ünnepekre hangoló rendezvények is. Advent előtt számos egyesületünk tart kézműves foglalkozásokat, melyek keretében adventi koszorút, karácsonyi díszeket készítenek közösen, vagy épp a székházat öltöztetik ünnepi köntösbe.
 
Pélmonostor
A HMDK pélmonostori alapszervezetében adventi kézműves foglalkozást tartottak a hétvégén a Csillagszemű gyermektánccsoport tagjai, valamint a fakultatív magyarórákra járó diákok részére.
- A résztvevő fiatalok adventi koszorúkat készítettek - a munkáját mindenki hazavihette, hogy a családi asztalon gyújthassák meg rajtuk a gyertyákat adventvasárnapokon. A kézügyesség-fejlesztés mellett az advent jelentésével/jelentőségével is megismerkedhettek a gyerekek, erről Pálinkás Diana mesélt nekik – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, az egyesület elnöke, hozzátéve, programjuk a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.
Pélmonostori egyesületünknek vannak egyéb adventi programtervei is, tartanának karácsonyi foglalkozást az anyanyelvápoló órákra járó gyerekeknek, illetve december 22-én ünnepi imára és éneklésre gyűlnek össze székhelyükön, ha megengedik a járványügyi feltételek.
 
Újbezdán
Az újbezdáni művelődési egyesület tagjai – felnőttek és gyerekek – is székházukban gyűltek össze, hogy közösen alkossanak.
- Elsősorban otthonról hozott, természetes anyagokat használtunk fel, fát, ágakat, textilt, hogy elkészítsük a díszeket, melyekkel székházunkat fogjuk fölékesíteni. A figurák között van hóember formájú, de megalkottuk Rudolfot, a rénszarvast, és természetesen magát a Mikulást is. A hangulatot karácsonyi világítással fokozzuk – tudtuk meg Gál Líviától, az egyesület alelnökétől, aki hozzátette, advent első vasárnapjára már ünnepi díszben fog ragyogni székházuk.
Decemberben Mikulás-napi ünnepséget is tartanak, melyben nagy szerepe lesz a Komikus Színjátszó Csoportnak, ezenkívül az egyesület használtárupiacot is nyitna decemberben Turi-muri néven, mellyel a jótékonykodásra helyezik a hangsúlyt.
 
Csúza
A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület ezen a szombaton tartja évzáró ünnepségét, melynek keretében a Hajnalcsillag gyermektánccsoport és a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat mutatja be egész éves munkájuk eredményét. A tánckoreográfiák és kabaréjelenetek mellett a karácsonyi díszletben is örömét lelheti a program nézőközönsége, amelyet az egyesület Szivárvány rajzcsoportja készít minden évben.
A csoport tagjai rendszeresen összejönnek, a legutóbbi foglalkozás témája természetesen a karácsony volt. Közösen készítették el a Diótörő alakját, ami nem véletlenül kap helyet oly gyakran a karácsonyi díszletben – a béke szimbólumaként, a család védelmezőjeként tekintenek rá.
- Az évzárónkon a karácsonyi díszlet mellett, melyet elsősorban újrahasznosított alapanyagokból készítettünk, a rajcsoportunk is be fogja mutatni egész éves munkáját – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna, az egyesület elnök asszonya és a rajzcsoport vezetője.
A Szivárvány szakkör munkáját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja.
Kopács
A kopácsi Arany János Kultúregyesület keretében működő drámacsoport gyerekeket „foglalkoztat”, melyet Varga Vivien vezet. A színjátszáson kívül rendszeresen tartanak kézműves foglalkozásokat is, melyek a legtöbbször az aktuális ünnepekhez igazodnak. Ezek közül nem maradhat ki természetesen a karácsonyi ünnepkör sem. A legutóbbi műhelyen adventi koszorúkat készítettek, mindenki hazavihette a sajátját. A csoport tagjai decemberben egy kis műsorral is kedveskednek szüleiknek, nagyszüleiknek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA