A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A székely személyi kártya a székelység önszerveződésének legfontosabb eszköze lesz!
MÁÉRT - 2021. december 13., hétfő 21:07

A Székely Nemzeti Tanács elnökének, Izsák Balázsnak az aláírásával jelent meg közlemény a fenti címmel, alább olvasható:
"Tíz nappal ezelőtt fogadta el a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága a székely személyi kártyára vonatkozó határozattervezetét. A dokumentum komoly visszhangot keltett a román és a magyar sajtóban. Folyamatosan érkeznek a közösség tagjaitól a vélemények, javaslatok. Már ilyen rövid idő után is megállapíthatjuk, hogy a székely/székelyföldi személyi kártya a székelység önszerveződésének legfontosabb eszköze lesz.
Nem kívánunk átsiklani a román szociáldemokraták (PSD) képviselőjének indulatos megnyilvánulása felett sem, aki hatósági szigorral reagálna a székely személyi kártya gondolatára, és betiltatná a Székely Nemzeti Tanácsot. A testület megalakulása óta nem ez az első ilyen jellegű megnyilvánulás. Úgy értékeljük, hogy a képviselő úr ebben a formában akarja bizonyítani politikai riválisainak, hogy a tavaly áprilisban a Klaus Iohannis által megfogalmazott vád ('io napot chivanoc, PSD') ellenére a román szociáldemokraták megfelelnek a közvélemény legszélsőségesebb nacionalista elvárásainak. Mindezek ellenére mi változatlanul készek vagyunk a párbeszédre, és emlékeztetjük a képviselő urat, de az egész román politikai elitet, hogy a magyarellenesség nem egy járható út Románia számára. Már csak azért sem, mert Schengen felé a magyar határon keresztül vezet az út. Túl ezen, Magyarországnak és Romániának is érdeke a jószomszédi kapcsolat fenntartása, a gazdasági együttműködés és a párbeszéd a romániai többség és a romániai magyar nemzeti közösség között.
Változatlanul azt kérjük Székelyföld minden lakójától és a Székelyföldön kívül élő székely emberektől, hogy küldjék el véleményüket, javaslataikat a Székely Nemzeti Tanács címére: szntiroda@gmail.com, illetve csatlakozzanak a Szabad Székelyföld elnevezésű Facebook csoporthoz (https://www.facebook.com/groups/szabadszekelyfold), amely fórumot a Székely Nemzeti Tanács épp azért hozta létre, hogy nyilvános felületet biztosítson a székely személyi kártyával kapcsolatos építő jellegű gondolatoknak, ötleteknek."

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA