A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar értékeket népszerűsítő rendezvénysorozat Fiumében
MÁÉRT - 2022. március 24., csütörtök 15:50

A tengerparti városban idén is megrendezték a magyar nemzeti értékeinket felvonultató kiállítást „Nem csak a rigójancsi” címmel. A program egyik célja, hogy közelebb hozza a város nem magyar ajkú lakosait nyelvünkhöz és kultúránkhoz. 
A Nem csak a rigójancsi – Magyarország kiemelt alkotásai című kiállítás március 9. és 18. között volt látható a város sétálóutcájában. A tárlat fókuszában a magyar gasztronómia volt, de más értékeink bemutatásra is sor került a földrajz, a történelem és a tudomány területéről. A járókelők hatalmas plakátokon olvashattak például a magyar paprikáról, vagy arról, hogy mi a különbség az itteni és a magyarországi gulyás között, vagy hogy miért is nem koccint a magyar ember sörrel. Annak érdekében, hogy a többségi vagy más nemzethez tartozók nyelvünket is gyakorolják, minden plakáton szerepeltek alapvető magyar szavak is.  
A kiállítást Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Magyar Nyelvi Lektorátus munkatársa rendezte.
A rijekai bölcsészkar „kínálatában” a 2020-21-es tanévtől szerepel a magyar mint választható tantárgy, amivel az a lektorátus célja, hogy minél többen tanuljanak magyarul, ismerkedjenek kultúránkkal.
A Nem csak a rigójancsi nevű kiállítás Fiume városa, a Rijekai Tudományegyetem, valamint a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével valósult meg a Magyar kultúra vendégprofesszorai elnevezésű projekt keretében. A program részeként idén nyáron a város több vendéglátóegységében is a magyar konyhaművészet specialitásait kínálják majd. Ezenkívül július közepén egy másik kiállítás is nyílik horvát-magyar együttműködéssel, A modern Fiume születése címmel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA