A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
MÁDL FERENC – A NEMZET ELNÖKE
MÁÉRT - 2022. április 3., vasárnap 18:10

Filmbemutatót és emlékülést tartottak a nemzet fővárosában az egykori köztársasági elnök tiszteletére.
A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet névadója, a rendszerváltoztatás utáni szabad Magyarország második köztársasági elnöke, kiemelkedő tudású és nemzetközi tekintélyű jogtudós, akadémikus, a magyar jogösszehasonlítás emblematikus alakja előtt tisztelegve 2021-ben Magyarország Kormánya támogatásával dokumentumfilmet készíttetett Mádl Ferenc (1931–2011) közéleti és jogtudósi életútjáról.
A dokumentumfilm ünnepélyes bemutatójára a néhai államfő életművéhez méltó helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében került sor 2022. március 28-án. Az ünnepélyes filmbemutató alkalmával emlékbeszédet mondott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve köszöntő beszédet tartott Martonyi János, a Mádl Ferenc Emlékbizottság elnöke, volt külügyminiszter. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, aki a feleségével együtt vett részt az emlékülésen. Meghívottként jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspökeként több alkalommal is találkozott és tárgyalt Mádl Ferenccel, aki 2000 és 2005 között volt a Magyar Köztársaság elnöke. Emlékezetes momentum volt az államfő 2002. októberi látogatása Nagyváradon, ahol a püspökkel együtt avatták fel a Partiumi Kesztény Egyetem felújított és kibővített Arany János Kollégiumát. 2005 júniusában zajlott le Mádl Ferenc köztársasági elnökként lezajlott utolsó erdélyi látogatása: a KREK, illetve a zilahi gyülekezetek által szervezett, A Szilágyság – arccal Európa felé címet viselő egyházi, közéleti és tudományos konferencián vett részt Zilahon Tőkés Lászlóval együtt. Az államfő a debreceni és a szatmárnémeti hasonló tárgykörű konferencia után érkezett Zilahra, hazafelé menet Szilágysomlyón és Érmihályfalván találkozott a helyi magyarság vezetőivel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA