A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A legifjabb szurkolókkal találkoztak az NK Osijek focistái Várdarócon
MÁÉRT - 2022. április 8., péntek 14:34

A megyei első osztályban játszó Várdaróc futballklubot az a megtiszteltetés érte, hogy székhelyükön láthatták vendégül az NK Osijek labdarugóit. A szurkolói találkozón a legfiatalabbaknak lehetőségük volt találkozniuk a kedvenceikkel, de a két klub között együttműködési megállapodás aláírására is sor került.
Szorgalomból és lelkesedésből nincs hiány a Várdaróc Labdarúgóklub legfiatalabb tagjai körében. Jutalmul a múlt héten egy újabb élménnyel gazdagodtak, az NK Osijek játékosai látogatták meg őket.
A példaképeikkel találkozhattak a gyerekek
Nem csak a gyerekek, de a felnőttek életében is nagy jelentőséggel bír, ha találkozhat a példaképeivel. A várdaróci focistapalánták számára ez a lehetőség megadatott, hiszen eltölthettek pár órát az NK Osijek játékosaival, valamint kabalaállatával. A kék-fehér mezbe öltözött nyest nagy sikert aratott a gyerekek körében, hiszen nemcsak közös fotót készíthettek, hanem játszottak is vele. A házigazda Várdaróc FC-t pedig a település védjegyévé vált kakas kabalaállat képviselte a szurkolói találkozón.
- Először látogatott el hozzánk egy ilyen neves futballcsapat, ami hatalmas megtiszteltetés számunkra. Jelenleg a csapatunk  a negyedik osztályban való részvételért harcol, egy ponttal vagyunk lemaradva, éles a verseny, de elégedettek vagyunk és egyúttal motiváltak is. Az első csapat sikere a klub tükre, és ez még jobban motiválja a gyerekeket. Az ilyen jellegű programok pedig abban segítenek, hogy még több gyereket tudjunk toborozni a focisulinkba – mondta Kiss Dárió, a Várdaróc FC sportigazgatója.
Amint az NK Osijek játékosai megérkeztek a helyszínre, gyerekek hada fogta őket körül, akik autogramot és közös fotót kértek a kedvenceikkel. A játékosok pedig örömmel teljesítették a kéréseket. A jelenlevők között volt Kleinheisler László, az NK Osijek középpályás játékosa is.
- Köszönöm a meghívást, és fantasztikus élmény a gyerekekkel fotózkodni, egy csomó autogramot adni. Mindenkinek sok sikert kívánok a pályafutása során – nyilatkozta a focista. A várdaróciak a régió legjobb csapatának támogatását élvezik
- együttműködési szerződést írt alá az NK Osijek és a Várdaróc futballklub
A találkozón részt vett Vlado Čohar, az NK Osijek menedzsere is, akivel a várdaróci fociakadémia együttműködési szerződést írt alá.
- Magyarságunk számára fontos nap volt a mai, hiszen a kultúránk, a hagyományaink, a nyelvünk megőrzése mellett a sport is egy rendkívül fontos szegmens. A várdaróci labdarúgó akadémiánk segítségével már több éve próbálunk egy olyan csapatot összehozni a fiatalabb korosztályokban, amely most már elég jól teljesít. Egy olyan brandet építünk, amely tovább fogja öregbíteni magyar közösségünk hírnevét. Az együttműködési szerződésnek köszönhetően, amit a Várdaróc FC az NK Osijek aláírt, már intézményes kereteken belül számíthatunk a támogatásukra. Számunkra külön élmény az, hogy az Eszék egyik sztárjátékosa, a magyar Kleinheisler László és itt volt velünk – nyilatkozta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője.
Az együttműködésnek köszönhetően a várdaróci fociakadémia növendékeit vendégül látták a vasárnapi Eszék-Hajduk mérkőzésen is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA